Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VN roepen 2021 uit tot jaar van groenten en fruit

Qu Dongyu, de directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, gaf deze week het startsein gegeven voor het International Year of Fruits and Vegetables 2021 (IYFV) met als doel het verbeteren van de duurzame voedselproductie door middel van innovatie en technologie om zo voedselverspilling tegen te gaan. 

Het tijdens de 74-ste editie van de Algemene Vergadering van de VN uitgeroepen Internationale jaar van groenten en fruit is gericht op het verhogen van het bewustzijn ten aanzien van de belangrijke bijdrage die groenten en fruit leveren aan een gezond voedingspatroon, de voedselzekerheid en de volksgezondheid. 

Het jaar werd door de Voedsel- en Landbouworganisaties, overige VN-organisaties en partners tijdens een virtueel internationaal evenement ingeluid. 

De directeur-generaal omschreef het initiatief als een unieke kans om wereldwijd bewustzijn te creëren. Hij merkte op dat de Covid-19-pandemie mensen voor nieuwe uitdagingen heeft gesteld op het gebied van het bestrijden van honger en ondervoeding. Hij zei ook dat gedurende het IYFV de rol van digitale technologieën om de voedselvoorziening en marktkansen te verbeteren, zullen worden benadrukt. 

"Tijdens de huidige wereldwijde gezondheidscrisis is het promoten van het belang van een gezond voedingspatroon voor een betere afweer nog actueler geworden," zei Qu. 

De directeur-generaal merkte op dat er nog veel werk te verzetten is om de productie en voedselketens te verbeteren en hij moedigde landen aan om dit jaar als kans te benutten om de infrastructuur en teeltpraktijken te verbeteren en tegelijk ook kleinschalige teeltbedrijven te steunen.

In zijn bericht riep António Gutterres, de secretaris-generaal van de VN, op tot een meer 'holistische benadering' van voeding en duurzaamheid, waarbij hij de opmerking maakte dat de Food Systems Summit die volgend jaar plaatsvindt als gelegenheid aangegrepen zou moeten worden om de kwetsbaarheid van voedselsystemen onder de aandacht te brengen. 

Chili heeft een leidende rol vervuld in de totstandkoming van het IYFV en de Chileense minister van Landbouw, Antonio Walker, benadrukte dat het bevorderen van gezonde eetgewoonten om ondervoeding tegen te gaan een gecoördineerde aanpak vereist.

Teresa Bellanova, de Italiaanse minister van Landbouw, liet weten dat haar land klaarstaat om haar kennis en ervaring op het gebied van de duurzame teelt te delen.

Helena Leurent, directeur-generaal van Consumers International, die 200 consumentenorganisaties van over de hele wereld vertegenwoordigt, gaf aan dat consumenten recht hebben op een eerlijke, veilige en duurzame marktplaats en actief betrokken zouden moeten worden bij de vraag hoe hier in de toekomst vorm aan gegeven moet worden.  

Groenten en fruit zijn een goede bron van voedingsvezels, vitaminen, mineralen en heilzame fytonutriënten. De Voedsel- en Landbouworganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie bevelen aan dat volwassenen dagelijks minimaal 400 gram groenten en fruit consumeren om chronische ziekten, zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas te voorkomen en om tekorten aan micronutriënten tegen te gaan. 

Vanwege de Covid-19-pandemie is de noodzaak van een transformatie van de bestaande voedselproductie en -consumptie  alleen maar duidelijker geworden. 

De directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie benadrukte dat voedselverspilling in de groente- en fruitsector een groot probleem blijft maar dat innovatieve technologieën van cruciaal belang zijn omdat deze bij kunnen dragen aan het waarborgen van de veiligheid, kwaliteit en houdbaarheid van versproducten, waardoor deze hun voedingswaarde langer behouden. 

Het terugdringen van voedselverspilling komt de voedselzekerheid ten goede, vermindert de uitstoot van broeikasgassen, verlaagt de druk op natuurlijke hulpbronnen, zoals water, en draagt bij aan de productiviteit en economische groei. 

Tot wel 50% van alle groenten en fruit die in ontwikkelingslanden worden geteeld, gaat in de toeleveringsketen verloren. De bevordering van de groente- en fruitconsumptie sluit aan bij het doel om de positie van kleine telers te versterken en de marktkansen voor miljoenen familiebedrijven in landelijke regio's te vergroten. Gendergelijkheid is hierbij ook belangrijk omdat vrouwen doorgaans een essentiële rol vervullen binnen deze families, zowel bij de teelt als consumptie van groenten en fruit. 

Het International Year of Fruit and Vegetables 2021 valt binnen de Decade on Action on Nutrition (2016-2025) van de VN, de Decade of Family Farming (2019-2028). Deze thema's versterken elkaar en verhogen de zichtbaarheid van kleinschalige teeltbedrijven en creëren bewustzijn omtrent voedselzekerheid en voeding. 

De Voedsel- en Landbouworganisatie lanceerde op 29 september 2020 voor het eerst de International Day of Awareness of Food Loss and Waste. 

Bron: Food and Agriculture Organization

Publicatiedatum: