Extinction Rebellion picknickt bij kantoor LTO tegen uitstoot landbouwsector

Rond het middaguur picknickten zaterdag 12 december zes rebellen van Extinction Rebellion Landbouw voor het hoofdkantoor van de Land en Tuinbouworganisatie (LTO) in Den Haag. Met de actie vraagt XR Landbouw aandacht voor het aandeel van de landbouw aan de klimaatcrisis. Ook overhandigden XR Landbouw een brief aan algemeen directeur Hans van den Heuvel van de LTO. De hele week voert Extinction Rebellion acties om stil te staan bij het vijfde jubileum  van het klimaatakkoord van Parijs. 

Woordvoerder van XR Landbouw en boerin Roos Saat: “LTO heeft zich gecommitteerd aan het Parijsakkoord, maar lobbyt ondertussen voor een industrieel voedselsysteem dat juist een desastreuze impact heeft.” 

Na de picknick liet XR Landbouw een ‘boodschappenmand’ achter met  biologische producten en teksten als ‘Verandering is broodnodig’ en ‘Stop met het uitmelken van de planeet.’ Op een grote banner stond de tekst ‘Haal de lobby uit de landbouw!’ Saat: “LTO zou zich moeten inspannen voor een gezonde landbouw voor alle boeren, niet voor het huidige landbouwsysteem dat slecht is voor de planeet én boer. Het huidige landbouwsysteem waar LTO voor lobbyt, is een doodlopende weg.”

De organisatie licht toe dat de industriële landbouw wereldwijd verantwoordelijk is voor 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen, en de belangrijkste veroorzaker van ontbossing. In Nederland bevindt de landbouw zich in een stikstofcrisis, kampt met een mestoverschot, grootschalige bodemdegradatie, biodiversiteitsverlies, en droogte. Hoewel LTO zich namens de Nederlandse landbouw gecommitteerd heeft aan het klimaatakkoord van Parijs is de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw sindsdien alleen maar toegenomen (26,9 megaton uitstoot CO2 in 2018 ten opzichte van 26 megaton in 2004).

XR Landbouw is een themagroep van boeren en burgers die zich binnen Extinction Rebellion inzet voor een rechtvaardig landbouwsysteem. XR Landbouw eist dat de overheid eerlijk is over de rol van de landbouw in de klimaat- en ecologische crisis, overschakelt van een industrieel voedselsysteem naar agro-ecologische landbouwpraktijken en burgers en boeren samen te laten bepalen hóe deze transitie eruit ziet.

Voor meer informatie: www.extinctionrebellion.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.