"We wilden het vanaf het begin anders doen"

Zij-instromers zijn het, John en Saskia Joha van Hoeve Kazan. Johns' oudere broer heeft het melkveebedrijf van zijn ouders overgenomen. Saskia was vooral als ambtenaar betrokken bij het fenomeen boeren tot 2003. Met een gedegen business plan zijn ze bescheiden gestart met 4 koeien, 5 schapen – en 2 fulltime banen buitenshuis. Ze wilden het vanaf het begin anders doen. Dat stond als een paal boven water. Een boerderij met dierenwelzijn, waar behoud en herstel van biodiversiteit het vertrekpunt is.

John belichaamt de passie voor de kudde. De bijna 100% grasgevoerde Limousin-kudde telt intussen 40 leden en is volledig antibiotica-vrij. De oudste dame is 20 jaar – met gekrulde hoorns – en heeft de leiding van de kudde onlangs overgedragen aan een jongere zuster. Ze doen aan extensieve beweiding op kruidenrijk grasland en weidevogelbeheer is een geïntegreerd onderdeel van het bedrijf. En dat doen ze goed volgens de laatste tellingen. Ondertussen is er de ambitie om een ‘voedselbos’ te planten: in ieder geval fruitbomen, zo mogelijk ook walnoten.

Voedselfamilies-Kwartiermaker Patrick Kaashoek ging in het kader van het project Polderen 3.0 bij John en Saskia langs en schreef een blog over zijn bezoek aan Hoeve Kazan.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Voedselfamilies 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven