Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beklimmers van het vlakke land deel 3: Landbouw

Met de serie ‘Beklimmers van het vlakke land’ filmt Fryslân DOK een nieuw verhaal voor de toekomst van het platteland. Over mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, vooroplopen en richting zoeken. Na de afleveringen ‘Perspectief’ en ‘Landschap & Natuur’ is komend weekend het derde deel van deze serie te zien: Landbouw.

Omrop Fryslân

De toekomst van de landbouw is misschien wel het grootste thema van het platteland. Protesten tegen ‘Den Haag’ gaan hand in hand met felle discussies tussen boeren en hun organisaties. Er lijkt sprake van een tweedeling tussen de hightech en biologische landbouw. Maar is de landbouw ook nog op een andere manier te benaderen? Imke de Boer en Evelien de Olde denken van wel. Als onderzoekers 'dierlijke productiesystemen' aan Wageningen University & Research hebben ze samen een integrale visie geschreven op de toekomst van de landbouw. Ze wonnen er de Rockefeller's Food System Vision Prize mee en traden toe tot een selectie van vooraanstaande wetenschappers op dit gebied. Hun visie begint bij de burger. Die moet betrokken worden bij zijn eigen voedselproductie, zodat hij daarvoor verantwoordelijkheid voelt. Bovendien pleiten De Boer en De Olde voor ‘milieuplafonds’, dat wil zeggen de maximale belasting die een regio kan hebben van de landbouw. Het idee: de boer is naast een efficiënte producent ook steward van het landschap en wordt daarvoor ook betaald.

Een andere beklimmer is foeragehandelaar Theo Mulder uit Kollumerzwaag. Zijn missie is de landbouwgrond weer gezond te krijgen door minder kunstmest en pesticiden te gebruiken. Met andere grassoorten en een natuurlijke bodembehandeling kan de boer duurzamer werken en net zo’n goede productie leveren als nu, is Mulders overtuiging. Hij noemt de boer ‘de apotheker van de toekomst’, waarbij gezonde voeding het medicijn is. Hij predikt zijn evangelie bij boeren in het land en heeft contact met internationale wetenschappers.

De makers Albert Jensma en Bart Kingma van Fryslân DOK gaan ook langs bij zelfoogsttuin ‘Us Hôf’ in het dorpje Sijbrandaburen, waar eigenaren Bregje Hamelynck en Michel Paulius werken op basis van permacultuur. Op het erf groeien groenten, fruitbomen en bloemen, er worden cursussen en eetbijeenkomsten gehouden. Us Hôf is een ‘Community Supported Agriculture’, oftewel een bedrijf dat samenwerkt met de gemeenschap waaraan het de gewassen levert. De leden van de voedselcoöperatie kunnen meehelpen op het land en zelf hun eten oogsten.

Wanneer
Fryslân DOK: ‘Beklimmers van het vlakke land deel 3: Landbouw’
Zaterdag 12 december, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 13 december 13.10 uur)
Zondag 13 december, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)

Publicatiedatum: