Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Visscher Seafood neemt belang in Organic Sea Harvest

Urker visbedrijf Visscher Seafood heeft een controlerend belang verworven in de Schotse biologische zalmkweker Organic Sea Harvest. Visscher Seafood is al jaren aan het project verbonden en is nu dus ook mede-eigenaar. Met de Urkers aan boord kan de onderneming verder opschalen. 

Organic Sea Harvest is opgericht in 2016 en verwacht de eerste zalm te oogsten in de zomer van 2021. De zalmen zijn nu ongeveer 700 gram (foto) en moeten in juni volgend jaar gemiddeld 4,5 kilogram zijn. 

Nichemarkt
De onderneming beschikt over twee farmlicenties en heeft een optie op nog drie vergunningen rondom het illustere Isle of Skye in Schotland. Iedere licentie biedt de mogelijkheid tot het houden van 2.500 ton zalm. Wanneer alle licenties optimaal benut worden, kan het bedrijf uitgroeien tot de grootste speler op het gebied van biologische zalm ter wereld. Biologische zalm is met nog geen 2% van het wereldwijd totale volume aan gekweekte zalm een echte nichemarkt.

Kwaliteitsmanager Richard Brouwer (53) legt uit: ‘’Biologische zalm aquacultuur onderscheidt zich van conventionele methodes door de grotere leefruimte voor de zalm en langere rustperiodes na het oogsten. Bij reguliere zalm worden, onder andere ter bestrijding van zeeluis, pesticiden ingezet. Hiervoor in de plaats maken wij gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals poetsvisjes.’’   


De Schotse farm

Omzetstijging
Volgens algemeen manager van Visscher Seafood Tim Brouwer (31) past de deelname perfect binnen de strategie van het bedrijf. ‘’Om meer onderscheidend te zijn, hebben wij begin 2016 onze strategie aangescherpt. We zijn volledig overgestapt op pure producten uit de Noord-Atlantische Oceaan met biologische zalm als speerpunt.’’ Deze keuze resulteerde in een forse omzetstijging. In 2015 bedroeg de omzet nog 35 miljoen euro, over boekjaar 2019 realiseerde het bedrijf een omzet van 135 miljoen euro. Brouwer legt uit: ‘’Door deze keuze is ook ons klantenbestand veranderd. Zo hebben we onze activiteiten in Zuid-Europa ingeperkt en leveren we nu dagelijks klanten in Noord-Europa, Amerika, Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten met zalm, witvis en platvis uit de Noord-Atlantische Oceaan.’’ 

Grondstofgarantie
Met de investering in Organic Sea Harvest kiest Visscher Seafood voor grondstofgarantie. Brouwer licht toe: ‘’De Europese zalmverwerkingscapaciteit neemt ieder jaar exponentieel toe, wij verwachten dat een businessmodel dat alleen rust op visverwerking steeds verder wordt uitgehold,’’ vertelt Brouwer. ‘’Voor ons is verticale ketenintegratie een logische stap. Met Organic Sea Harvest in Schotland en ons aquacultuur concept VÅRLAKS in Noorwegen, beheren we de keten van eitje tot eindproduct. Voorwaarts zijn we ook met mooie projecten bezig; zo breiden we volgend jaar onze fabriek op Urk uit en openen we een vestiging in de Verenigde Staten. Waardoor het mogelijk wordt om onze producten zonder tussenpersonen direct aan de Amerikaanse retail te leveren.’’   

 

Voor meer informatie: 

www.visscherseafood.com 
www.organicseaharvest.co.uk

Publicatiedatum: