Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groen Agro Control zet in op compostanalyses

Deze week ontving Groen Agro Control groen licht van de Raad voor Accreditatie voor het uitvoeren van analyses op organische reststromen als compost, GFT compost  en groencompost. Het laboratorium behaalde de accreditatie voor het uitvoeren van analyses op nutriĆ«nten en zware metalen in producten die nuttig zijn voor de bodem en aan wet- en regelgeving moeten voldoen.


Compost uitrijden over de graanstoppel. Het graan is geoogst, dit is een goed moment om over de droge akker compost uit te rijden. Mookhoek 25-8-2020

Accreditatie is de graad van zuiverheid van analyses die door de Raad voor Accreditatie wordt uitgereikt om te bereiken dat klanten er blindelings op kunnen vertrouwen dat de kwaliteit van producten en diensten in orde is.  Om te voorkomen dat de toepassing van producten aan de bodem tot vervuiling leiden, of tot een overschrijding van wettelijk toegestane hoeveelheden stikstof en fosfaat, laten composteerders deze eerst onderzoeken. De gehaltes kunnen op verzoek van de opdrachtgevers doorgegeven worden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiermee is  het product geregistreerd en vindt de afzet op een verantwoorde manier plaats.

Groen Agro Control voert deze analyses uit in hun laboratorium te Delfgauw. De monsters worden genomen door de composteerbedrijven zelf of tegen een  vergoeding door Groen Agro Control of  Van de Meerakker Service BV.

Groen Agro Control steekt in op deze analyses omdat zij vinden dat de circulaire landbouw de toekomst is. Compost heeft goede eigenschappen als bodemverbeteraar. Bijkomend voordeel is dat de hoeveel-heden aan stikstof en fosfaat in compost voor de helft meetellen voor de gebruiksnormen die gelden voor de toepassing van meststoffen in de landbouw.

Niet alle afvalstromen komen in aanmerking voor toepassing als bodemverbeteraar vanwege  de kans op hoge concentraties aan ongewenste verbindingen. Naast de analyses die Groen Agro Control uitvoert voor composteerinrichtingen helpen zij ook ondernemingen die hun afvalproducten willen testen om toegelaten te worden als bruikbare grondstof voor toepassingen in de landbouw.

Voor meer informatie:
Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
015 2572511
[email protected]  
www.agrocontrol.nl 

Publicatiedatum: