Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biokennismiddag over financiële regelingen en naar buiten treden als bio-sector

Biologisch heeft volop mogelijkheden om nationaal en Europees geld binnen te halen. Tijdens de Biokennismiddag van de BioAcademy presenteerden medewerkers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) regelingen die speciaal toegesneden op of geschikt voor de biologische ondernemer zijn. Deelnemers aan de dag spraken verder samen over naar buiten treden als biologische producenten en ze leerden van Geertje Algera hoe ze daarbij hun telefoon als filmcamera kunnen inzetten.

Tijdens de Corona-crisis groeide de biologische markt door. Het is nu zaak voor de sector de gewonnen klandizie vast te houden of verder uit te bouwen. Daarbij kan de sector zichzelf presenteren als een sympathiek alternatief en soms kunnen biologische ondernemers zich het wat gemakkelijker maken om initiatieven te ontplooien met geld uit allerlei fondsen.

De Biokennismiddag van woensdag 25 november 2020 begon met dat financiële verhaal. Anna Cobben en Carlos Hoegen van RVO richtten in hun uitleg over een financiële zet in de rug zich speciaal tot de doelgroep van de middag. Zij lieten zien dat er in allerlei lucratieve regelingen aansluiten op de biologische sector.

Grofweg zijn er vijf categorieën van fondsen die mogelijkheden hebben voor de biosector. Cobben noemt thema’s als natuur en biodiversiteit, dierenwelzijn, klimaat en energie, het verdienmodel van de boer en innovatie en onderzoek. „RVO heeft op haar website een subsidie- en financieringswijzer staan”, zegt Cobben. Biologisch kan volgens haar aanhaken bij veel regelingen door het groene, biodiverse, circulaire, milieuvriendelijke, diervriendelijke en innovatieve karakter van de sector. De ene keer kunnen individuele bedrijven aanvragen doen en de andere keer collectieven.

Volgens Carlos Hoegen zijn er mogelijkheden voor biologische bedrijven om gebruik te maken van extra financieringsmogelijkheden via regelingen voor steun en garantstellingen. Met zo’n garantstelling is in de praktijk een rentevoordeel van 1 tot 3 procent te behalen door het lagere risico dat zo ontstaat voor financiers.. Het Borgstellingsfonds voor de Landbouw bestaat daarvoor (BL) en er is een speciale Coronavariant: de BL-C.

Naar buiten met filmpjes van jezelf
De Corona-crisis lijkt eerder positief uit te vallen voor de biologische winkels. De consument koopt daar meer in 2020. De discussie ging bij de Biokennismiddag over het vasthouden van de klanten die erbij kwamen, liefst vinden van nog meer mensen die een goed gevoel bij biologische producten hebben. Presenteer jezelf dan goed, vond de organisatie van de kennismiddag.

Het tweede onderdeel van de Biokennismiddag bestond uit een workshop om jezelf beter te presenteren met filmopnames. Geertje Algera is expert op dit gebied. Ze maakte voor KRO-NCRV veel televisiemateriaal met haar smartphone. Daar gaf ze een kleine training in op de kennismiddag. Op 3 december kunnen de BioAcademy-partners  verder leren met haar.

Geertje Algera liet de deelnemers zien dat met eenvoudige, vaak goedkope middelen, je met je eigen telefoon opname, montage en delen van filmopnames kan verzorgen. Ze gaf tips over techniek, over apps en over de beste presentatie van de beelden. Inhoud blijkt belangrijk, belangrijker dan technische kwaliteit. Op 3 december om 9:20 zal een flinke groep van de deelnemers van afgelopen woensdag klaar zitten om mee te doen met haar vervolgtraining.

Positief beeld
Directeur Michael Wilde van BioNext sprak aan het eind van de middag over het naar buiten treden van de biologische sector. „We moeten meer focussen op de oplossingen die wij bieden voor de maatschappij.” Het positiever verpakken zit volgens Wilde in het presenteren van de goede kanten van biologisch. Niet de dreigende milieurampen, maar het beter maken van de wereld, niet de meerkosten, maar de waarden van biologisch benadrukken. „Biologisch scoort hoog op heel veel van de zeventien duurzame doelen van de Verenigde Naties”, zegt de BioNext-directeur.

Binnen de grenzen van wat de aarde kan hebben is er voor biologische producenten alle ruimte. Bij de FAO noemen ze biologische landbouw als volhoudbaar scenario, samen met vier andere vormen van landbouw. De Europese Farm to Fork-visie is volgens Wilde ook een aanknopingspunt, evenals de kringloopvisie van minister Schouten.

"Wij hebben als biologische producenten zeker nog huiswerk te doen, want we moeten doorontwikkelen met bio. Toch kunnen we goed naar buiten treden. Daarbij moeten we niet arrogant doen”, zegt Wilde. Bij het van binnen naar buiten gaan wil BioNext de verbreding van de beweging doorzetten, de verbondenheid met de maatschappij vasthouden en de impact van de beweging verdiepen.

Ondanks Corona sprak BioNext met 25 organisaties over de plek van biologisch in de komende jaren. "Onze visie is dat we stoer, vastberaden, ambitieus en oplossingsgericht willen zijn. We nemen onze holistische kijk mee. We passen bij thema’s als gezondheid, klimaat, biodiversiteit en zijn toekomstbestendig.”

Zichtbaarheid
Voorzitter Edith Lammerts van Bueren van de BioAcademy kijkt tevreden terug op de Kennismiddag. "Volgend voorjaar gaan we weer verder, dan hopelijk plenair”, zegt ze. De BioAcademy zal volgens de voorzitter het delen van kennis gericht op omschakelaars en zij die doorontwikkelen hoe dan ook voortzetten. Zichtbaarheid is belangrijk voor de sector. Dat de sector de wind mee heeft is een moment om te gebruiken om aan die zichtbaarheid te werken: van binnen naar buiten.

Voor meer informatie:
www.bioacademy.nl  

Publicatiedatum: