Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc Junckers, Oenosan

“Geur, smaak en houdbaarheid boosten met kalkmeststof"

Tholen – Oenosan is een verrijkingsmiddel op basis van Calciumcarbonaat voor bloemen en planten en daarmee ook toepasbaar op de teelt van groenten en fruit. “De kalkmeststof bestaat enkel uit natuurlijke componenten,” vertelt Marc Juncker, CEO van het Belgische Agraphyt. “Het biologische certificaat door Certisys BE-BIO 001 is overigens een unicum in Europa. Het product is eveneens toegelaten in de Nederlandse biologische landbouw.”

 Spinazie voor (links) en na (rechts) het gebruik van Oenosan

Oenosan biedt volgens Marc tal van voordelen en zijn complexe nabehandelingen met andere producten zo goed als overbodig. “Met een goede bekendheid op de Belgische markt van dit biologisch gecertificeerde middel willen we nu de stap zetten naar Nederland. Een betrouwbare partner met een lange termijn visie is daarbij wel van belang.”

Verschillende toepassingen
Het middel is in tal van sectoren van toepassing. “Niet alleen in de kassen van het Westland of in de boomgaarden van een fruitteler, maar ook in de groenvoorziening van gemeentes tot het gebruik op het gazon van de golfclub. Oenosan is dus één product voor honderden verschillende projecten. Daarmee zijn wij ook in staat onze klanten te voorzien van een grote hoeveelheid cijfermateriaal en data om het gebruik van het middel zichtbaar aan te tonen en wat het nu precies voor een effect heeft op je teelt.”

De smaak van aardbeien wordt met het gebruik van Oenosan zoeter

De voordelen
“Wat direct zichtbaar is bij een boom of plant in het gebruik van Oenosan is de zichtbare verbetering van het blad. De bladvorming wordt gestimuleerd en we maken de plant of boom weerbaarder tegen schimmels, ziektes en insecten. Daarnaast zorgt de groei ervoor dat onkruid veel minder plaats heeft om door te stoten. Gekoppeld aan een significante verhoging van pH, zowel in bodem en plant, wordt er een ingenieus systeem van onkruidbeheersing gecreëerd. Op dit ogenblik werken er reeds 85 openbare groendiensten in Vlaanderen met deze aanpak. In Nederland is de gemeente Sluis in Zeeland de absolute pionier.”

Houdbaarheid
Bomen die langer in blad staan en waarvan de bladeren een gezonde donkergroene kleur vertonen, is leuk en aardig maar voor de meeste telers gaat het uiteindelijk om de vrucht. Volgens Marc heeft echter de kalkmeststof ook hier een positieve uitwerking op. “Onderzoek in Nederland door Groeibalans BV in Zundert heeft aangetoond dat kwalitatieve smaakcomponenten in groenten en fruit significant toenemen. Fruit zoals aardbeien en frambozen zullen qua smaak veel zoeter zijn en ook de houdbaarheid van het product wordt door een boost van het natuurlijk zwavelgehalte, de vrije SO2 , in het fruit verlengd. De ‘Shelf Life’ kan zelfs met een factor 3 toenemen.”

De voordelen komen ook terug in de vruchten

Bladgroenten en kruiden
Marc voegt ook toe dat het middel in bladgroenten en kruiden een onmiddellijk resultaat zal opleveren. “Oenosan intensifieert de geur en dat is bij kruiden mooi meegenomen. En voor alle soorten groenten en fruit geldt dat het niet enkel het uitzicht van het product, maar ook het gehalte aan vitaminen en andere levensnoodzakelijke bouwstoffen die ons lichaam ten goede komen.”

Tot 75% minder water nodig op het areaal
Maar het blijft niet alleen bij een verbetering van de kwaliteit. “In onze projecten in o.a. de Peloponnesos in Griekenland hebben we kunnen aantonen dat met het gebruik van Oenosan een teler tot maar liefst 75% minder water nodig heeft voor zijn arealen. Een besparing van maar liefst 1 miljoen liter water per hectare werd bij de proef in 2007 gemeten. Bovendien zullen fruitbomen meer fruit opleveren met het gebruik van deze biologische meststof en kan het in de aardappelen bijvoorbeeld weer helpen in de beheersing van de aardappelziekte waar de biologische sector vooralsnog bijna geen afdoend antwoord op heeft.”

Hoe werkt het precies?
“Oenosan is een pionier op het gebied van nanotechnologie, de techniek om met een kleine input mega effecten te bereiken. Het Calciumcarbonaat wordt in een snel draaiende centrifuge door interne botsingen tot een heel fijn stof gemalen, klein genoeg om door de poriën van het blad door te dringen. Gemengd met water worden op deze wijze waardevolle bouwstoffen rechtstreeks in de celmembranen van de plant opgeslagen. Van belang is dat Oenosan op het juiste ogenblik over het bladerdak wordt verneveld, in de ochtend als de poriën van het blad openstaan zodat ze het mengsel goed kunnen opnemen. Dit mechanisme is eigenlijk zo oud als onze aarde zelf: na een vulkaanuitbarsting herstelt de natuur zich in recordtempo. Met Oenosan wordt er dus een mini-vulkaanuitbarsting nagebootst met enkel de weldoende effecten zonder natuurgeweld. De toediening is simpel met gebruik van standaard spuitappartuur. Beschermende kledij en spuitlicentie zijn niet vereist. Het is ook niet nodig om tot in de kruin van de boom te spuiten: het toegenomen metabolisme van de plant zorgt voor de evenwichtige distributie van energie.”

“Oenosan is spitstechnologie voor onze toekomst en heeft daardoor wel zijn prijs,” vertelt Marc. “Maar met een emmer van 25 kg kan je maar liefst 16.666 liter maken. Je bespaart handenvol werk en geld uit. Ik ben er van overtuigd dat dit product een afdoend antwoord geeft op heel wat uitdagingen voor land- en tuinbouwers – in één woord gezegd: de klimaatshift. Ons credo luidt niet voor niets: May the force of Oenosan be with you.”

Voor meer informatie:
Marc Juncker
Agraphyt NV
Gistelsesteenweg 128 B
8460 Westkerke (Oudenburg)
België
Tel: +32 (0) 479 01 39 76
[email protected]
www.oenosan.be