Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Magdalena du Plessis - Carpe Diem

Zuid-Afrikaanse teelt biologische druiven zal fors uitbreiden

Een container met biologisch geteelde witte pitloze Early Sweet druiven zal binnenkort vanuit de haven in Kaapstad naar Europa vertrekken. Dit betekent voor teeltbedrijf Carpe Diem uit de Noordkaap de start van het nieuwe druivenseizoen, dat 'kort maar krachtig' is en doorgaans acht tot tien weken duurt, een periode waarin tien tot twaalf containers per week worden verladen, vertelt Magdalena du Plessis, die onlangs aangenomen werd als salesmanager druiven. 

Het plukken van de biologische Early Sweet druiven (foto's: Carpe Diem) 

“Carpe Diem is een volledig biologisch bedrijf en ik denk dat veel mensen in Zuid-Afrika en op overzeese markten interesse hebben in biologische AGF, met name nu er een pandemie gaande is. De druivenmarkt is een volwassen markt en biologische druiven maken hem interessant."

"Momenteel is de Europese markt voor biologische druiven vrij leeg, afgezien van wat Peruaanse druiven en de oogst van Carpe Diem ziet er goed uit," zegt Magdalena.

"Onze aantallen zijn echter ontoereikend, zeker in de aanloop naar de kerst. We zouden willen dat we meer hadden, veel meer zelfs."

Beschikbaarheidskalender verlengen
Magdalena merkt op dat een jaarronde aanvoer van biologische druiven is waar de de biologische druivenmarkt momenteel op zit te wachten, waarbij er in het meest optimale scenario altijd witte en rode pitloze rassen beschikbaar zouden moeten zijn.

"Nu starten we ons seizoen op nadat er min of meer sprake is geweest van een gat op de druivenmarkt en daarmee verliezen we tempo en omzet tot we weer helemaal op dreef zijn," legt ze uit. 

"De consument heeft graag de zekerheid dat hij of zij wekelijks biologische druiven kan kopen."

Ze is er zelfs van overtuigd dat veel retailers graag over zouden stappen op biologische druiven maar hierin beperkt worden door de geringe beschikbaarheid.

Carpe Diem heeft flink geïnvesteerd in het verlengen van haar seizoen en hoopt volgend jaar een week eerder met de pluk van Early Sweet-druiven te kunnen beginnen. deze zijn aangeplant in een boomgaard waar de temperatuur verschilt van die in de boomgaarden langs de rivier. 

Dit jaar hoopt het bedrijf ook de eerste oogst van de  IFG-rassen Sweet Celebration en Sweet Globe binnen te halen. Deze rassen zouden moeten beschikken over de juiste houdbaarheid om succesvol op de biologische markt te kunnen worden verhandeld. 

Als voormalig fruitinkoper voor de retail weet ze dat er een groeiende interesse voor rode pitloze druiven is, die vooral te danken is aan de externe kwaliteit. Naast Sweet Celebration heeft het bedrijf haar 45 hectare tellende biologische druivenareaal ook uitgebreid met nieuwe percelen met Allison en Timco (beide nog niet productief). 

De komende twee tot drie jaar 100.000 dozen extra
Het bedrijf heeft alle percelen Prime gerooid. Het beschikt over grote aantallen van het ras Thompson Seedless, die overlappen met de laatste Evans Delight-druiven, een Zuid-Afrikaans ras dat werd ontwikkeld door Hoekstra Farms.

Evans Delight-druiven komen op kleur

“Carpe Diem verwacht de komende twee tot drie jaar een sterke groei. "Momenteel produceren we zo'n 170.000 dozen (4,5 kilo) per jaar. Carpe Diem verwacht de komende twee tot drie jaar fors te groeien in aantallen, waarbij we nog eens 100.000 dozen extra hopen te oogsten. Dit is zowel spannend als uitdagend!"

Canada & VS interessante markten voor biologische druiven
De houdbaarheid van biologische druiven is beperkter dan die van conventioneel geteelde en verpakte druiven (het gebruik van zwavel is niet toegestaan bij biologische druiven). 

"Wanneer we de druiven plukken, willen we eigenlijk al weten welke consumenten ze gaan eten," vervolgt ze. "We willen dit weten zodat we er zeker van zijn dat het fruit verkocht is, om zo de leveringsketen zo vlot en efficiënt mogelijk te laten verlopen."

Een container met biologische druiven naast kokerbomen in de Noordkaap 

Dankzij een nieuw koelhuis, dat naast het pakstation van Carpe Diem werd gebouwd, kunnen de druiven een dag eerder worden verwerkt en gekoeld. Voorheen werden de druiven voorgekoeld in een ander koelhuis in Upington.

De grootste klanten van het bedrijf zijn supermarktketens in Europa en het VK. Er wordt rechtstreeks met de retailers zaken gedaan maar ook via importeurs. 

Canada is een andere markt waar het bedrijf de laatste jaren goede zaken heeft gedaan. Ze merkt op dat er meer naar Canada zou worden geëxporteerd als het bedrijf hier voldoende druiven voor zou hebben.

In de Verenigde Staten is men nogal gericht op biologische AGF, waardoor deze markt interessant is voor het bedrijf, dat dit jaar de eerste druiven naar de VS hoopt te exporteren.

Carpe Diem maakt zich wel zorgen over de impact van Covid-19 op de markt maar het voordeel is wel dat consumenten nu een voorkeur lijken te hebben voor punnets, omdat het fruit dan door minder handen is aangeraakt. 

"Druiven zijn een luxe product. Het economische klimaat zou dit seizoen de afzet in gevaar kunnen brengen," concludeert ze. "Ik denk nog steeds dat er vraag naar biologische druiven zal zijn omdat ze gezond zijn en boordevol vitamines en antioxidanten zitten en daarom perfect zijn als tussendoortje."

Voor meer informatie: 
Magdalena du Plessis
Carpe Diem
Tel: +27 54 332 2901
Email: sales@cdgroup.co.za
http://www.cdgroup.co.za/

Publicatiedatum: