Verkooppunten kunnen zich nu bij Skal aanmelden voor certificatie per 2021

Vanaf nu kunnen verkooppunten zich aanmelden voor de certificatie die van start gaat in 2021.

Certificatieplicht volgens Europese regelgeving
Vanaf 1 januari 2021 gaat Skal invulling geven aan de certificatieplicht voor verkooppunten van biologische producten zoals beschreven in de Europese regelgeving. Waar agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en de logistieke partijen in de biologische keten al aan een dergelijke verplichting moesten voldoen, gaat Skal nu ook toezien op de certificatie van verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Daarom krijgen nu ook supermarkten, speciaalzaken en marktkramen die dergelijke handelingen verrichten meer controle van Skal. Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument.

Certificatiecheck voor fysieke verkooppunten
Skal helpt ondernemers om in kaart te brengen wat de certificatieplicht voor verkooppunten voor hen betekent. Voor verkooppunten die alleen voorverpakte biologische producten verkopen, is certificatie niet verplicht. In een door Skal ontwikkelde Certificatiecheck kunnen ondernemers nagaan of hun verkooppunt onder de certificatieplicht valt.

Ook groothandels met verkooppunten certificatieplichtig
De certificatieplicht geldt ook voor groothandels met fysieke verkooppunten. De vestigingen van de (zelfbedienings)groothandels moeten worden gecertificeerd. Deze vestigingen kennen een supermarktopzet.

Boerderijwinkels
Voor bio-boerderijwinkels en -marktkramen die vallen onder een al gecertificeerd biologisch landbouwbedrijf, geldt dat de boerderijwinkel of marktkraam toegevoegd kan worden aan het bestaande bio-certificaat. Verkooppunten die vallen onder een al gecertificeerd landbouwbedrijf, hoeven zich dus niet apart aan te melden. De aanmelding wordt meegenomen tijdens de eerstvolgende Skal-inspectie in 2021.

Webwinkels
Voor webshops geldt de certificatieplicht al langer. Ieder bedrijf dat online biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en/of bloembollen verkoopt moet zich bij Skal Biocontrole registreren. Een webshop mag alleen aantoonbaar gecertificeerde biologische producten verkopen. Dit betekent dat zowel de tussenhandelaar als de producent moeten zijn gecertificeerd. Lees hier meer over de registratie en certificatie van webshops.

Aanmelden voor certificatie nu mogelijk
Verkooppunten die vallen onder de certificatieplicht, kunnen zich vanaf nu aanmelden voor certificatie. Voor de grotere winkelketens geldt dat dit centraal gebeurt.

Bron: Skal Biocontrole


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven