Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste bio-groothandelsmarkt in Spanje

Op 23 november wordt de Biomarket ingehuldigd in Barcelona, de eerste groothandelsmarkt in Spanje en de tweede in Europa die zich uitsluitend toelegt op biologische producten, voornamelijk groenten en fruit. Biomarket, die gevestigd is in Mercabarna, de groothandelsmarkt van Barcelona, rekent aanvankelijk op de deelname van tien groothandelsbedrijven, waarvan enkele er direct ook een stand uitbaten, een telersvereniging en een tiental kleine lokale telers.

"We zijn heel tevreden over dit baanbrekende initiatief in Spanje en bij uitbreiding Europa. Het moet de bio-voeding vlotter bij de steeds talrijkere consumenten brengen, die het in hun gebruikelijke buurtwinkel, supermarkt of restaurant zullen kunnen vinden", zegt Jordi Valls, directeur van Mercabarna. "We ondersteunen de groeiende interesse van de groothandelssector en de lokale telers voor dit voedselsegment. Daarom willen we het aanbod bijeenbrengen op één plaats die moet zorgen voor meer zichtbaarheid”, voegt hij eraan toe.

De inhuldiging van deze markt, die aanvankelijk gepland was voor oktober, heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad, gezien de huidige coronasituatie. "Gelukkig werd de bouw op tijd opgeleverd en was het raamwerk al klaar in februari. Vanaf dat moment zouden de verschillende groothandelsbedrijven elk hun eigen stand beginnen op te zetten, maar door de coronacrisis liepen die werkzaamheden vertraging op. Ondanks de tegenslagen zijn we erg trots op het werk en de inspanningen van alle betrokken partijen en kunnen we uiteindelijk in deze maand november, ook al zit de situatie alweer niet echt mee, van start gaan met een baanbrekend project als dit", zegt Jordi Valls.

Met een aandeel van 26% in de totale Spaanse bio-consumptie, is Catalonië de grootverbruiker onder de verschillende gewesten. Daarnaast bevinden er zich in Catalonië een groot aantal groothandelsbedrijven en distributeurs die zich op bio hebben toegelegd. In Mercabarna alleen al zijn er 40 bedrijven met ervaring in de afzet en distributie van bioproducten, en een kwart van hen zal deel uitmaken van Biomarket. "De Gemeente Barcelona engageert zich om een eerlijker, veiliger, duurzamer en gezonder voedingsmodel te promoten en in 2021 wordt Barcelona zelfs de Wereldhoofdstad voor Duurzaam Voedsel", aldus de directeur van Mercabarna.

Volgens Jordi Valls zal deze biomarkt het hele assortiment producten bestrijken waar de consument om vraagt. "Het percentage lokaal geteelde biologische verse producten op Biomarket zal erg hoog zijn, maar de aanvoer moet ook het hele jaar door worden gegarandeerd. We halen onze producten dus ook uit andere herkomstlanden, maar we zorgen er altijd voor om de impact van de import op het milieu te minimaliseren".

Voor de inkopers wordt het gemakkelijk: het volledige aanbod wordt gegroepeerd op één plaats. "Bovendien wordt er zo gezorgd voor een gezonde concurrentie tussen de verschillende groothandelsbedrijven, wat moet uitmonden in een ruim productpalet en een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Door te voorzien in specifieke faciliteiten en het aanbod te groeperen op één centrale plek wordt het gemakkelijker controles uit te voeren op het vlak van hygiëne, etikettering, certificering en traceerbaarheid van de producten", voegt hij eraan toe.

Jordi Valls gelooft sterk dat Biomarket zijn steentje zal bijdragen om de afzet van bioproducten via het groothandelskanaal te verhogen. "De vraag groeit en Spanje is een van de Europese landen waar het groeipercentage momenteel het hoogst is. Het coronavirus heeft de mensen ook bewust gemaakt van het belang van voedsel om gezond te blijven. Volgens de Spaanse Beroepsvereniging voor biologische teelt (Ecovalia), is de consumptie van bioproducten met 12% gestegen in de maanden maart en april. Aan de andere kant stelt de jongste studie van AECOC, de Spaanse Vereniging van Producenten en Distributeurs, dat 17% van de consumenten bio meer waardeert dan aan het begin van de pandemie".

"We mikken in eerste instantie op een aandeel van 20% (23.662 ton) van het totale aanbod biologische groenten en fruit in Catalonië. Binnen 5 jaar moet dat cijfer de 35% (50.000 ton) benaderen. En op basis van de groeiprognoses voor de afzet van bioproducten in Spanje per gewest, gepubliceerd door het Ministerie van Landbouw, streven we in 2031 naar een aandeel van 50% (78.100 ton)", aldus de directeur van Mercabarna.

"We hopen dat in de toekomst meer bedrijven zich bij ons project zullen aansluiten, maar op dit moment is de beschikbare ruimte volledig bezet. Als we de verwachtingen waarmaken, kunnen we de huidige oppervlakte van 8.900 m² nog uitbreiden met het reeds door ons gereserveerde pand dat grenst aan Biomarket. De toekomst is verzekerd”, besluit Jordi Valls.

 

Voor meer informatie:
Roser Lapuente
Mercabarna
Tel.: +34 93 556 35 08 / 93 556 30 00 (Spanje)
[email protected] 
www.mercabarna.es  

Publicatiedatum: