Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anton Filippo, LBP Rotterdam

“Nog 40 dagen tot de brexit en sommige bedrijven moeten nu nog een EORI-nummer aanvragen”

Tholen – “Of het druk is? Hou op!” Aldus Anton Filippo van LBP. Met nog 40 dagen te gaan tot de definitieve uittreding van het VK uit de EU komen er bij de logistieke dienstverlener uit Maasdijk nog regelmatig bedrijven over de vloer die zich nog moeten voorbereiden. “En dan hebben we het niet over het finetunen van die voorbereiding, verre van…”

LBP heeft zich in de afgelopen 2 jaar al op de brexit gestort. Onder andere met de introductie van een speciaal brexit-team voor de uitvoer en inklaring van groenten en fruit, digitale hulpmiddelen en samenwerkingsverbanden met Engelse partijen om alles straks vlotjes te laten verlopen. “We hebben ook met een aantal grote partijen op Engeland afspraken gemaakt om al hun douanedocumentatie te regelen, zowel voor de export als de import. Daarvoor zitten de voorbereidingen in de eindfase. Maar waar de drukte nu vooral vandaan komt zijn partijen die zich nu pas realiseren dat de Brexit straks echt definitief gaat zijn. Die nog moeten bekijken hoe ze hun klanten in Engeland gaan beleveren, wat voor invoertarieven ze straks moeten betalen en die nog een EORI-nummer moeten aanvragen. Ik verwacht de komende dagen nog wel meer bedrijven met handel op Engeland die bij ons aankloppen met deze vragen. Een paar weken geleden werd het namelijk in het webinar van DLG duidelijk dat nog ruim 70% van de bedrijven niet klaar is voor de Brexit.”

Je zou de situatie enigszins kunnen vergelijken met een (groente)winkel waar de klanten een half uur voor sluitingstijd nog even de boodschappen komen doen. “Net als de winkel heb je hier ook een kans dat straks iets is uitverkocht,” vertelt Anton. “Zelf zitten we als expediteur ver vol met onze brexit-service en dat geldt ook voor onze concullega’s. De kans dat je straks niet meer kunt aankloppen bij een expediteur m.b.t. brexit wordt dus met de dag groter. Als je straks niet alles op orde hebt gaat dat ongetwijfeld tot vertragingen leiden.”

Anton voegt daaraan toe dat het ook nog maar de vraag is of het tot een akkoord gaat komen. “Deze week wordt wat dat betreft ongekend spannend voor de onderhandelingen maar zelfs dan kan het wel eens te laat zijn om dit allemaal nog door de parlementen te laten ratificeren. Bij een no-deal komen er weer meer factoren om de hoek kijken en zullen de regels van de WTO van kracht zijn voor de handel op het VK.

Kortom, de aandacht bij LBP in Nederland ligt voor de komende dagen nog volop bij de brexit. “Maar na 1 januari 2021, als alles hopelijk op rolletjes loopt, willen we ons bij LBP verder gaan focussen op nieuwe projecten. Zo zouden we het gebruik van onze rijpfaciliteiten hier in Rotterdam verder willen optimaliseren net zoals onze inpaklijnen voor blauwe bessen in zowel Rotterdam als Venlo. Aan de andere kant van de oceaan zijn we echter al volop bezig met het verder verstevigen van onze positie. Zo hebben we een kantoor in Bogota, Colombia, geopend om ook daar onze dienstverlening aan te kunnen bieden. We moeten natuurlijk niet vergeten dat we nog altijd de grootste passie hebben voor exotisch vers fruit.”

Voor meer informatie:
Anton Filippo
L.B.P. Rotterdam BV
Honderdland 50,
2676 LS Maasdijk
Tel: 0174 - 530545
[email protected]      
www.lbp.net