Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Webinar BD/Demeter woensdag 18 november:

De ordenende levensprocessen achter onze gezondheid

Het Webinar is actueler dan ooit vanwege de huidige problemen met COVID 19 waar de achterliggende oorzaken van deze pandemie en de noodzaak om aan onze eigen weerstand te werken, onderbelicht worden.

Dankzij onderzoeksresultaten van de laatste jaren is het inzicht gegroeid over de belangrijke rol van alle bacteriën, virussen en gisten die in en op ons lichaam zitten. Ons microbioom heeft een relatie met ons voedsel en onze vitaliteit.

Er is sprake van een pandemische toename van voedings-gerelateerde welvaartsziekten en ook van ziekten die direct gekoppeld zijn aan de intensieve input-landbouw. Een in het oog springend voorbeeld is het gebruik van bepaalde pesticiden en het ontstaan van Parkinson.

Links: Keynote spreker Prof. Dr.Corné Pieterse, UvU. Rechts:
Keynote spreker Prof Dr. Thijs Kuiken, Erasmus MC.

Tegelijkertijd groeit ook onze kennis over de samenhang tussen de uitbraak van pandemieën zoals met het Covid 19 virus en de afbraak van biodiversiteit en ecosystemen. Hierdoor krijgt een bredere, meer holistische kijk op gezondheid momentum.

Tot nog toe is er vanuit de wetenschap vooral vanuit de moleculaire samenstelling - het reductionistisch denken - naar ons voedsel gekeken. Voor veel mensen al voldoende reden om voor biologische of biodynamische producten te kiezen omdat er zonder chemisch-synthetische middelen wordt gewerkt. Maar we willen ook voorbij de stoffelijke inhoud kijken.

Als je exact alle DNA-combinaties van een plant kent, kun je 'm nog namelijk steeds niet namaken. Om het leven en gezondheid te begrijpen moeten we voorbij het uitsluitend stoffelijke denken, naar de levensprocessen zelf, naar de ordenende principes die een plant, een dier en een mens het vermogen geven in samenhang te blijven functioneren.

Om daar meer kennis van te hebben gaan we met gerenommeerde denkers en wetenschappers in- en uitzoomen op het levende principe achter onze voeding.

In het ochtenddeel spiegelen we ons aan onderzoek van hoogleraar plantmicrobe interacties, Prof. Dr. Corné Pieterse UvU het microbioom van de bodems en van de interactie tussen micro-organismen met de plant? En wat dat betekent dat voor de wijze van bodembeheer en veredeling en daaraan gekoppeld onze humane weerstand en gezondheid?

Met Patholoog, verbonden aan virusonderzoek Erasmus MC, Prof Dr. Thijs Kuiken zal gekeken worden naar de relatie tussen humane gezondheid en gezondheid van onze ecosystemen. Is een op regionale basis georganiseerde kringlooplandbouw een manier om nieuwe pandemieën te voorkomen?

Vanuit het biodynamische perspectief gaan we specifieker in op de relatie tussen biodynamische voeding en gezondheid. Inleidingen en reflecties van Arie Bos, Edith Lammerts van Bueren, Ton Baars, Paul Doesburg, Ruud Hendriks en Isabel Duinisveld.

Klik hier voor het volledige programma.

Het congres staat open voor iedereen die interesse heeft in dit thema en wordt online aangeboden met de mogelijkheid om vragen te stellen aan inleiders via de chatfunctie. Om dit technisch mogelijk te maken vragen we een bijdrage voor de inloggegevens van 25 euro (15 euro voor leden BD Vereniging licentiehouders Demeter en leden foodlog).

Inschrijving voor deelname congres of online deelname via mail aan Joke Doorschodt, [email protected] met uw naam en bedrijfsnaam en vermelding of u lid BD Vereniging of licentiehouder of van foodlog bent).

Voor meer informatie: Bert van Ruitenbeek, 06 20731016.

Dit congres wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met de BD-Vereniging en Aeres Warmonderhof.

Technische realisatie: foodlog.

Publicatiedatum: