WUR maakt nevenwerkzaamheden hoogleraren openbaar

Foodwatch publiceerde begin november 2020 een rapport Transparantie over nevenwerkzaamheden, waarbij de nevenwerkzaamheden van 24 bijzonder hoogleraren voeding binnen WUR zijn onderzocht. Bij een aantal van de onderzochte bijzonder/buitengewoon hoogleraren waren de nevenwerkzaamheden niet (allemaal) openbaar toegankelijk op de universiteitsprofielpagina. Wageningen University & Research (WUR) vindt transparantie belangrijk. Daarom publiceert WUR een overzichtslijst van de hoogleraren. Op deze lijst staan de aard van de werkzaamheden en de organisatie waar de buitengewoon hoogleraren werken.

Wageningen University (WU) heeft 65 buitengewoon hoogleraren. Deze hoogleraren werken bij een externe organisatie (onderzoeksinstituten, overheid, bedrijven, NGO) en zijn met een deeltijd aanstelling voor 1 dag in de week gedetacheerd bij WU als hoogleraar. Bij de buitengewone leerstoelen gaat het in principe om leerstoelen die tijdelijk zijn ingesteld (voor een periode van 5 jaar, met mogelijkheid voor een tweede termijn). WUR vermeldt van alle Wageningse buitengewone leerstoelen tevens de financiers van de leerstoelen, zie www.wur.nl/hoogleraren*.

WUR heeft net als andere universiteiten met de Vereniging van Universiteiten (VSNU) afspraken gemaakt over het openbaar maken van relevante nevenfuncties op de profielpagina's van hoogleraren. Alle buitengewoon hoogleraren hebben dan ook met WU een overeenkomst ondertekend waarbij zij zich verplichten hun nevenwerkzaamheden openbaar te maken op hun profielpagina op We@WUR. Foodwatch constateert echter terecht dat dit niet bij alle onderzochte buitengewoon hoogleraren was gebeurd.

Voor het merendeel van deze buitengewoon hoogleraren is de hoofdfunctie ook de enige 'nevenwerkzaamheid', waardoor wellicht verwarring is ontstaan bij het opgeven van deze werkzaamheid als nevenwerkzaamheid. Deze (hoofd)werkzaamheden staan wel transparant vermeld op bovengenoemde website. WUR heeft alle buitengewoon hoogleraren nogmaals benaderd en dringend verzocht de tekortkomingen rond nevenwerkzaamheden in het systeem op korte termijn aan te passen! Het registreren van de nevenfuncties van (bijzonder) hoogleraren blijft prioriteit binnen WUR en zal blijvend onder de aandacht worden gebracht en worden gemonitord.

*Onderzoeksresultaten hebben pas impact als ze in de maatschappij toepassing vinden. Samenwerking leidt tot het vinden van antwoorden op de grote vraagstukken en transities binnen landbouw, gezonde voeding en leefomgeving. Daarom werkt WUR intensief samen met overheden, onderzoeksinstellingen, bedrijven, en maatschappelijke organisaties.

Bron: WUR

Klik hier voor het eerdere bericht van foodwatch. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven