foodwatch: Wageningse voedingswetenschappers overschrijden gedragscode

Bij bijna de helft van bijzonder hoogleraren in voedings-wetenschappen van de Wageningen Universiteit waarvan de organisatie foodwatch de universiteitsprofielpagina heeft bekeken, worden niet al hun nevenwerkzaamheden vermeld. Daarmee overtreedt de Wageningen Universiteit de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit en de universitaire regels rond nevenwerkzaamheden.

In 2007 hebben de Nederlandse universiteiten afspraken gemaakt om de nevenwerkzaamheden van hoogleraren openbaar te maken. Transparantie over eventuele nevenwerkzaamheden is in het geval van bijzonder hoogleraren extra belangrijk, omdat hun leerstoel door een derde partij wordt gefinancierd.

In totaal heeft foodwatch de profielpagina's van 24 bijzonder hoogleraren van de Wageningen Universiteit bekeken. Op pagina's van 11 van deze wetenschappers ontbreekt informatie over hun nevenwerkzaamheden. Vier van deze 11 hebben geen universiteitsprofielpagina. Hiervan hebben er 2 nevenwerkzaamheid bij een bedrijf, weet foodwatch. De andere 7 bijzondere hoogleraren vermelden hun nevenwerkzaamheden niet of niet volledig op hun universiteitsprofielpagina.

Volgens foodwatch hebben 8 van de 11 bijzonder hoogleraren waar op de profielpagina geen melding van nevenactiviteiten wordt gemaakt, binding met een bedrijf. Het gaat daarbij onder andere om BASF, Corbion en Unilever.

Voor meer informatie: de publicatie Transparantie over nevenwerkzaamheden


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven