Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Kwaliteit van voedingspatroon en gezond oud worden hangen samen"

Petra Vinke bestudeerde voor haar promotie aan de Rijksuniversiteit de ontwikkeling van de Lifelines Diet Score. Deze score is gebaseerd op het wetenschappelijke bewijs dat hoort bij de Nederlandse Richtlijnen Goede Voeding 2015, en meet de kwaliteit van het voedingspatroon. Zowel kinderen als volwassenen met een betere score bleken gezonder oud te worden. Petra Vinke promoveerde op maandag 2 november.

Mensen met een gunstige score voor de Lifelines Diet Score kwamen bijvoorbeeld minder aan, hoewel dit verband vooral sterk was in kinderen en jongvolwassenen. Vinke stelt daarom dat voedingsinterventies voor de preventie van gewichtstoename zich het beste kunnen richten op deze jongere generaties.

Daarnaast werd door de onderzoekster voor volwassenen met een gezonde voeding een lager risico voor diabetes type 2 gevonden. Dit voordeel van gezonde voeding bleek echter voor volwassenen met een lagere sociaaleconomische achtergrond kleiner te zijn. Mogelijk kwam dit doordat bij hen meer andere risicofactoren voor diabetes aanwezig bleven.

Voor het merendeel van de volwassenen bleek een gezonde voeding ook samen te hangen met een lager risico op vroegtijdig overlijden. Alleen voor ouderen met meerdere chronische ziekten, zoals een combinatie van diabetes en hart- en vaatziekten, was dit verband onduidelijk. Voor deze groep is de voedingsbehoefte mogelijk veranderd, wat vraagt om gerichtere voedingsrichtlijnen.

Het proefschrift A life course perspective on diet quality and healthy ageing is te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Publicatiedatum: