Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-legpluimveehouder Willem van Mourik waardeert oplettendheid vogelgriepexperts

"Door ophokplicht hebben wij onze kippen kunnen beschermen"

Tholen - Vorige week werd bekend dat in Altforst een kippenbedrijf besmet is. De pluimveebedrijven aan de Zwaanheuvelstraat in Boven-Leeuwen liggen in het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Altforst. Daartoe behoort ook Biologisch Pluimveebedrijf de Zwaanheuvelhoeve. "Ons bedrijf is inmiddels bemonsterd en de kippen zijn tot onze grote opluchting negatief getest", vertelt biologische legpluimveehouder Willem van Mourik.

Hij erkent dat het nu wel heel dichtbij kwam. "Het is alweer raak en komt nu wel heel dichtbij. Geluk bij een ongeluk is dat de kippen al een tijdje binnen waren, vanwege de ophokplicht die werd ingesteld nadat op 22 oktober bij twee wilde knobbelzwanen in Kockegem vogelgriep werd vastgesteld. Hieraan zie je dat de experts het toch allemaal wel heel goed in de smiezen hebben. Daardoor hebben wij onze kippen op tijd kunnen beschermen."

De kippen in de uitloop (voorafgaand aan de ophokplicht). 

De kippen zijn volgens Willem inmiddels wel weer gewend aan het binnen blijven. "Ze moesten de eerste dagen wel heel erg wennen, maar het gaat nu vrij goed."

Waar Wageningen Bioveterinary Research begin oktober nog bekend maakte dat de virologen het risico van introductie van een hoog pathogene variant van vogelgriep als laag (hooguit 5 tot 15%) inschatte, werd een paar weken later toch een hoog pathogene variant van vogelgriep vastgesteld bij twee wilde knobbelzwanen (in Kockengen). En op 29 oktober volgde een bedrijf met vleeskuikenouderdieren in Altforst.

Willem heeft het biologische pluimveebedrijf in Boven-Leeuwen ruim anderhalf jaar geleden overgenomen (op 1 mei 2019) van een stoppende ondernemer, samen met Ton van Welie. De twee voetbalvrienden deelden dezelfde droom: het starten van een eigen biologisch pluimveebedrijf. De mannen houden bruine biologische leghennen. In de automaat in de verkoopruimte worden witte en bruine biologische eieren in allerlei verpakkingen verkocht. De bio-pluimveehouder hoopt dat de eieren binnen afzienbare tijd weer opgehaald kunnen worden: "De eieren worden nu nog niet opgehaald. We hebben nog voldoende emballage om nog een paar dagen te kunnen vullen, maar ik hoop dat hier tegen het einde van de week een oplossing voor komt."

Voor meer informatie:

Willem van Mourik
Biologisch Pluimveebedrijf de Zwaanheuvelhoeve
Zwaanheuvelstraat 2A
6657 KJ Boven-Leeuwen
06 50865702
[email protected]