Certificatiecheck moet ondernemers hierbij helpen

Skal verscherpt toezicht op verkooppunten van biologische producten

Winkels en verkooppunten die biologische producten verkopen, krijgen vanaf 1 januari 2021 te maken met meer toezicht van Skal voor de verkoop van biologische producten. Skal Biocontrole, verantwoordelijk voor het toezicht op de biologische productieregels, ondersteunt de verkooppunten bij het in praktijk brengen van de huidige eisen en de mogelijke certificatieplicht die hierop volgt.

Certificatieplicht volgens Europese regelgeving
Vanaf 1 januari 2021 gaat Skal invulling geven aan de certificatieplicht voor verkooppunten van biologische producten zoals beschreven in de Europese regelgeving. Waar agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en de logistieke partijen in de biologische keten al aan een dergelijke verplichting moesten voldoen, gaat Skal nu ook toezien op de certificatie van verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijvoorbeeld noten) en onverpakte verkoop. Daarom krijgen nu ook supermarkten, speciaalzaken en marktkramen die dergelijke handelingen verrichten meer controle van Skal. Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument.

Rol Skal
Skal Biocontrole is door het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen om de certificatie in de praktijk te brengen en toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving.

Certificatiecheck voor verkooppunten
Skal helpt nu ondernemers om in kaart te brengen wat de certificatieplicht voor verkooppunten voor hen betekent. Voor verkooppunten die alleen voorverpakte biologische producten verkopen, is certificatie niet altijd verplicht. In een door Skal ontwikkelde Certificatiecheck kunnen ondernemers nagaan of hun verkooppunt onder de certificatieplicht valt. Verkooppunten die gecertificeerd moeten worden, kunnen zich vanaf november aanmelden voor certificatie. Voor de grotere winkelketens geldt dat dit centraal gebeurt.

"Wij willen de implementatie van deze certificatieplicht zo gestroomlijnd mogelijk laten verlopen", aldus Nicolette Klijnhout, directeur van Skal. "Nog niet alle informatie is op dit moment bekend. Daarom gaan we ondernemers in deze branche de komende tijd stap voor stap meenemen en informeren."

Voor meer informatie: info@skal.nl en www.skal.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven