Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nedato pool zonder voorverkoop bijna €12,- gemiddeld

Veel later dan gepland zijn de pools van Nedato over de oogst 2019 afgerekend. Dit besluit was genomen vanwege de onduidelijkheid over de overheidssteun. Inmiddels is de overheid gestart met het uitkeren van steun. Nedato hecht er veel waarde aan om de behaalde resultaten toe te lichten aan de leden. Omdat een fysieke telersbijeenkomst in verband met Corona niet kan, zijn de resultaten vorige week in een Webinar toegelicht.

Historisch seizoen
Het afgelopen teeltjaar 2019 zal de geschiedenis ingaan als een zeer bijzonder seizoen. Eind februari bracht Covid-19 een abrupt einde aan een positief ontwikkelend verkoopseizoen. Een wereldwijde pandemie en sluiting van horeca verstoorde de afzet van voorgebakken aardappelproducten. Aardappelprijzen zakten naar niveau voeraardappelen. Door een toenemende vraag in Retail steeg de afzet van tafelaardappelen. Ook de prijzen van wasbare aardappelen bleef aardig op niveau.

PlanetProof betaald uit de markt
De gemiddelde gerealiseerde prijzen in de consumptieaardappelpool komen uit op € 18,25 per 100 kg. De gemiddelde bruto financiële opbrengst per hectare ligt zonder PlanetProof €9.400, = per hectare. Mét PlanetProof op € 10.400, = per hectare. PlanetProof aardappelen brachten 3 cent per kg méér op in de markt en zijn rechtstreeks uitbetaald aan de telers met een PlanetProof certificaat.

Pools Aardappel Verwerkende Industrie (AVI)
Het Nedato Flex Systeem geeft telers de mogelijkheid om een keuze te maken uit 5 verschillende prijsvormingssystemen. Vaste prijzen, dagprijzen, klikcontracten, Top & Bodempool en pool zonder voorverkoop. Veel telers kiezen voor een combinatie, om een optimale risicospreiding te bereiken.

De pool zonder voorverkoop loopt over een volledig seizoen. Voor deelnemers maakt het niet uit of er vóór of na Covid-19 is geleverd. De fictieve opbrengst van de overheid is meegerekend in de poolopbrengst en vervolgens gekort bij de telers die individueel steun hebben ontvangen. Naast de hierboven genoemde telersprijzen in de pool wordt na afloop van het boekjaar een dividend betaald aan de leden. In de laatste jaren is dat tussen de € 100, = en € 167, = per hectare geweest. Dit dividend is niet verwerkt in bovenstaande prijzen.

Nedato wil groeien in AVI en tafelaardappelen
"Nedato is een van Europa’s grotere, coöperatieve spelers op de aardappelmarkt. Het is een financieel sterk en gezond bedrijf dat al meer dan 50 jaar de beste kwaliteit aardappelen aan afnemers over de hele wereld levert. Nedato heeft recentelijk bekendgemaakt te willen groeien in haar positie op de markt voor zowel verpakte aardappelen als aardappelen voor de verwerkende industrie", aldus de organisatie.

Voor meer informatie:
www.nedato.nl 

Publicatiedatum: