Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Abdelkader Benchagra en Abdelmoumen El Achkar, Mister Avocado:

"Volop kansen voor Marokkaanse avocado's op Europese markt"

Tholen - Bij Mister Avocado in Ridderkerk staat het Marokkaanse avocadoseizoen weer in de startblokken. Het bedrijf werkt samen met Ecomac Maroc, dat al jaren één van de grootste producenten en exporteurs is van de Marokkaanse avocado's. Ging voorheen het gros van de export van het bedrijf naar Spanje, met de oprichting van Mister Avocado afgelopen jaar wil het bedrijf ook de rest van de Europese markt veroveren.

Links: Abdelmoumen El Achkar, CEO Ecomac en CEO/mede-eigenaar Mr. Avocado
Rechts: Abdelkader Benchagra CEO Mr. Avocado

Deze week arriveren de eerste Greenskin-avocado's uit Marokko bij Mister Avocado en deze worden in de tweede week van november opgevolgd door de Hass-avocado's. "Afhankelijk van de marktsituatie kunnen we wel tot april Marokkaanse avocado's leveren", vertelt Abdelkader Benchagra. Dit jaar kent Marokko een off-year en zal de productie lager uitvallen dan het afgelopen jaar.

"Voorheen exporteerden we ons totale volume naar Spanje. Vorig jaar was de verhouding tussen Spanje en de overige Europese landen nog fiftyfifty, maar we willen uiteindelijk een groter aandeel verwerven buiten Spanje", vertelt Abdelmoumen. "De Marokkaanse avocado's zijn klimatologisch vergelijkbaar met de Spaanse avocado's, maar ik verwacht dat op termijn het volume vanuit Marokko groter zal zijn dan vanuit Spanje."

"Ecomac Mister Avocado Alliance heeft in Marokko een breed netwerk onder de lokale telers en goede en vertrouwde naam opgebouwd, dankzij jarenlange samenwerking. Vanaf dit jaar zijn we gestart met een strategisch plan over eigen teelt. Normaal gesproken kopen wij complete percelen op, waarna we ze zelf oogsten, inpakken, sorteren, koelen en exporteren en dat wordt met de tijd meer eigen teelt. Vorig jaar hebben we 3.000 ton avocado's op de Europese markt afgezet", vertelt Abdelmoumen El Achkar, CEO en mede-eigenaar van Mister Avocado. Ook biedt Mister Avocado biologische avocado's aan. "Vorig jaar hebben we de meeste bio-avocado's nog naar Spanje geëxporteerd, maar voor dit jaar hebben al meerdere Europese partijen interesse getoond."


Abdelkader Benchagra en Abdelmoumen El Achkar

"Momenteel richten we ons nog voornamelijk op groothandels, maar we willen in de toekomst ook supermarkten gaan bedienen. Uiteindelijk willen we op lange termijn partners zoeken om jaarrond avocado's te leveren, maar eerst willen we onze naam vestigen met de kwaliteit van Marokkaanse avocado's op de markt. We zijn daarbij echt op zoek naar partners, dus geen eendagsvliegen die van een bepaalde marktsituatie willen profiteren, maar klanten die echt voor langere termijn wat op willen bouwen!"

Voor meer informatie:
Abdelkader Benchagra
Mister Avocado
Scheepmakerstraat 4
2984 BE Ridderkerk
Tel: +31 180 788 725 
[email protected] 
www.misteravocado.nl