Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer boeren kiezen voor trekpaarden

Steeds meer boeren maken gebruik van trekpaarden. Dat lijkt misschien iets nostalgisch, maar niets is minder waar. Paardenkracht gebruiken is een prima manier om als boer stil te staan bij het klimaat.

De komst van tractoren was een ware revolutie in de landbouw. Hierdoor werd het leven op het land veel gemakkelijker. Het werken werd minder intensief en kon efficiënter aangepakt worden, wat ook meer winst opleverde. Het lijkt daarom alsof boeren een stap terug nemen door hun tractoren in te ruilen voor paardenkracht. Volgens deze boerenbedrijven is dit echter niet het geval. 

Energieverlies voorkomen
In de jaren '40 was een enorme uitstoot aan energie te zien bij boerderijen. Boeren maakten massaal gebruik van tractoren om de efficiëntie van hun werk te verbeteren. En hoewel het werk inderdaad sneller ging, leverde dit ook problemen op voor het milieu. Daar werd toen wellicht minder bij stil gestaan, maar anno 2020 is dit natuurlijk een actueel topic. Zeker in de landbouw. Door het gebruik van trekpaarden wordt de boerderij energie-efficiënter. 

Geen onnodige schade
Natuurlijk hebben tractoren ook veel positiefs gebracht voor de landbouw. Het werk werd niet alleen efficiënter, maar het was voor de boeren ook nog eens minder intensief waardoor lichamelijke ongemakken voorkomen konden worden. Dat neemt niet weg dat er ook veel nadelen aan zitten. Niet alleen op het gebied van energie-efficiëntie, ook doordat de tractoren onnodige schade aan de bodem aanrichten. En dat wil je als boer uiteraard voorkomen. Het gebruik van trekpaarden zal voor de boer weinig energie kosten, maar levert op het gebied van energie-efficiëntie veel op. Daarnaast wordt de bodem ook niet onnodig beschadigd. Kortom, voor beide opties is veel te zeggen.

Financieel plaatje
Economisch gezien blijft de industriële landbouw in de meeste gevallen voordeliger. Het werk is niet alleen tijdrovender, maar ook de paarden kosten het nodige onderhoud. Naast het verzorgen van de paarden kiezen veel boeren er bijvoorbeeld ook voor om een dierenverzekering af te sluiten. Al met al een reëel kostenplaatje waar niet te licht over nagedacht mag worden. De industriële landbouw als enige optie beschouwen is echter ook geen houdbaar model. Uiteindelijk zullen naar verwachting steeds meer boeren overstappen op paardenkracht. Dit geeft immers antwoord op de verhitte discussie over de klimaatveranderingen die grote industriële landbouwbedrijven kunnen veroorzaken. Je kan die klimaatveranderingen niet bestrijden met olie. Dat zal het vuur enkel aanwakkeren. Bovendien is olie een eindig product. Het houdt niet oneindig stand. Wanneer je dit nodig hebt om voedsel te telen, zal het hele land uiteindelijk in de problemen komen.

De toekomst van agro-ecologische landbouw
Boeren krijgen steeds vaker te maken met problemen. De grond is te droog, oogsten mislukken en hierdoor vallen de inkomsten enorm tegen. Het is volgens veel boeren niet houdbaar om continu te blijven steunen op de industriële landbouw. De komende jaren zijn hard nodig om veranderingen door te voeren. De agro-ecologische landbouw is echter bij veel boeren nog relatief onbekend. Dit terwijl er relatief eenvoudige aanpassen kunnen worden gemaakt om een stapje in de goede richting te maken. Bovendien is het haalbaar. Vroeger waren tractoren helemaal niet beschikbaar. Ook toen konden kleine landbouwbedrijven hele dorpen voeden. Zonder het gebruik van olie. Het kost wellicht meer tijd, maar het is noodzakelijk om de klimaatveranderingen tegen te gaan. Bovendien zijn er investeringen nodig. Niet alleen van de boeren, ook van de overheid. Kortom: er is nog veel meer werk aan de winkel. Dat begint bij deze boeren die hun idealen nastreven.

Dit is een blog van Booming B.V.

Publicatiedatum: