Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kinderen zélf aan het roer om eetpatroon te verbeteren

Spelbox van Spoony uitgetest bij 'probleemgroente-eters'

Tholen - Kinderen zijn kritische eters, vooral van groenten. Spelenderwijs wordt groente eten een stuk leuker, dacht startup Spoony. Ze ontwikkelden een spelconcept om kinderen zélf aan het roer zetten om hun voedingspatroon aan te passen. Dit concept wordt nu uitgetest bij echte probleemgroente-eters in samenwerking met 10 diëtistenpraktijken en kinderartsen, -diëtisten, -fysiotherapeuten en – psychologen van twee ziekenhuizen. Eind november worden de eerst resultaten verwacht.

“Tijdens de drie maanden durende pilot krijgen 150 kinderen met diverse eetproblematiek aan het eind van hun consult een Spelletjes Box mee naar huis. Door middel van enquêtes (ontwikkeld in samenwerking met ervaren onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en Utrecht) en interviews met ouders, diëtisten en kinderartsen gaan we onderzoeken of het een effectieve tool is in de strijd voor een beter eetpatroon.”

De eetspelletjes van Spoony worden al enkele jaren succesvol ingezet op de buitenschoolse opvang, vertelt oprichtster van Spoony Phaedra Mensen: "We merken dat de spel- en competitie elementen kinderen over een drempel trekken om nieuwe smaken te proberen. De lol van het spel in combinatie met de vrolijkheid van de vormgeving en het karakter Spoony zorgen er ook voor dat er een positieve sfeer ontstaat tijdens het eten van de groenten. En alles is erop gericht de kinderen zélf aan de slag te zetten – zelfgemaakt smaakt namelijk altijd beter."

Eén op de 7 kinderen in Nederland heeft overgewicht of obesitas. Professionals zien een veel bredere groep van jonge cliënten met eetproblematiek: van darm- en buikproblemen (bijvoorbeeld door een tekort aan vezels) tot ondergewicht door zeer kritisch eetgedrag.

"Specialisten en diëtisten geven aan dat consulten met deze kinderen en hun ouders vaak beladen eindigen. Kinderen horen voor hun gevoel alleen vervelende dingen: wat ze lekker vinden mogen ze nog maar beperkt hebben. Wat ervoor in de plaats komt hebben ze vaak gecategoriseerd als uiterst onaantrekkelijk. Vaak vinden ook ouders het lastig om hun kind langdurig op een positieve wijze te begeleiden naar een beter eetpatroon." Mogelijk dat met behulp van de Spelletjes Box van Spoony, welke is ontwikkeld in samenwerking met een kinderarts en enkele diëtisten, het eetpatroon van deze kinderen ook verbeterd. Door middel van het spel element worden kinderen spelenderwijs zélf actief in de keuken en worden groenten geliefd door spel, competitie en heel veel vrolijkheid.

Voor meer informatie:

Spoony
Sara Monnik
06 16513507
sara@spoony.nl 
www.spoony.nl