Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CBS

Biologisch varkensvlees ruim 70 procent duurder dan niet-biologisch

Biologisch varkensvlees was in 2019 gemiddeld 72 procent duurder dan niet-biologisch varkensvlees. Het prijsverschil tussen biologische en gangbare melk was met 15 procent een stuk kleiner. Biologische uien kostten 19 procent meer en biologische zuurkool bijna 28 procent meer dan de niet-biologische variant. Het gemiddelde prijsverschil voor deze producten is sinds 2016 kleiner geworden. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar consumentenprijzen in de supermarkt.Het onderzoek naar de prijsverschillen voor consumenten tussen biologische producten en hun reguliere, niet-biologische tegenhanger, is onderdeel van een groter onderzoek van Wageningen Economic Research naar prijsvorming in de voedselketen van boer tot consument. Het resultaat hiervan is de Agro-Nutri Monitor. 

Biologische karbonade bijna dubbel zo duur
Het prijsverschil in de supermarkt tussen biologisch en gangbaar is niet voor alle soorten varkensvlees hetzelfde. In 2019 was biologische karbonade gemiddeld 95 procent duurder, en waren biologische speklappen 41 procent duurder dan het reguliere product. Het prijsverschil is de afgelopen jaren bij het meeste varkensvlees kleiner geworden, behalve bij varkenshaas. In 2016 was biologische varkenshaas gemiddeld 60 procent duurder dan gangbare varkenshaas, dit prijsverschil was 95 procent in 2019.

Prijsverschil bij melk kleiner
In 2019 waren consumenten in de supermarkt gemiddeld 15 cent meer kwijt voor een literpak biologische halfvolle melk dan voor een liter niet-biologische halfvolle melk. In 2016 was dit prijsverschil nog 23 cent. Ook bij volle melk en karnemelk is het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar afgenomen. Voor een liter biologische volle melk betaalden consumenten in 2019 gemiddeld 18 cent meer dan voor een liter gangbare volle melk, voor biologische karnemelk moest 14 cent per liter meer neergeteld worden. Voor volle melk was dit 24 cent en voor karnemelk 22 cent in 2016.

Zuurkool en uien
In 2019 betaalden consumenten gemiddeld 19 cent meer voor een pond biologische zuurkool dan voor een pond niet-biologische zuurkool, 28 procent meer. Voor een kilo biologische uien was dit gemiddeld 28 cent (19 procent) meer. Het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch is voor uien en zuurkool, net als bij melk en varkensvlees, de afgelopen jaren kleiner geworden.

Bron: CBS

Publicatiedatum: