Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IMVO-voucher biedt MKB-bedrijf financiële steun voor verduurzaming internationale handelsketen

"Zo zonde als bedrijven kansen missen"

Tholen - "De IMVO-voucher kan ondernemers met duurzame ambities op weg helpen. Er is een grote kans dat jouw bedrijf in aanmerking komt voor de IMVO-voucher. Hiermee krijgt een MKB-bedrijf financiële steun voor het verduurzamen van de internationale handelsketen. Vanuit MVO Nederland verstrekken wij de voucher en hiermee geven we 50% retour op kosten voor de inhuur van een externe adviseur. Dit gaat tot een maximum van 10.000 euro, exclusief BTW". Aan het woord is Marjolein van Gendt, projectmanager IMVO bij MVO Nederland.

Hoewel de IMVO-voucher al vrij lang bestaat, blijft het volgens Marjolein noodzakelijk om hierover te communiceren richting bedrijven. "Het is zo zonde als bedrijven kansen missen omdat een project te duur blijkt te zijn om uit te voeren. Tijdens het vorige programma hebben we in totaal 150 IMVO-vouchers vergeven. We kunnen nu putten uit een nieuwe batch en geven jaarlijks zo'n 40 vouchers uit."

De vouchers worden mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken. "De belangrijkste voorwaarde is dat het moet gaan over een handelsrelatie van een Nederlands MKB-bedrijf met een ander bedrijf of project internationaal. Daarvoor zijn 70 landen geselecteerd. Het is echt bedoeld voor de MKB'er. Bedrijven die tussen de 5 en 250 medewerkers hebben, kunnen een aanvraag indienen. Het gaat veelal om een verbetertraject of om het inwinnen van advies over het verduurzamen van de handelsrelatie. De projecten zijn heel veelzijdig, maar vaak draait het om issues die aan het begin van de keten spelen."

Marjolein noemt wat voorbeelden: "Het moet altijd iets met internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden of het verminderen van de milieu-impact. Een haalbaarheidsstudie is ook een optie of het begeleiden van een pilot in het land zelf. En wat te denken van een certificeringstraject? Met behulp van de IMVO-voucher kan een assessment gemaakt worden om te bepalen wat er moet gebeuren om voor de certificering in aanmerking te komen."

Het project van Wessanen.

Kan ze ook wat voorbeelden noemen van bio-georiënteerde projecten uit het verleden? "Trabocca heeft de IMVO-voucher ingezet om te komen tot een leefbaar inkomen voor kleinschalige boeren in Kenia, Ethiopië en Colombia. Wessanen heeft onderzoek gedaan op Indiase theeplantages. Met de inzichten uit het onderzoek wil Wessanen hun negatieve milieu-impact verkleinen en werken aan goede arbeidsomstandigheden op de theeplantages. Meet Jack, gespecialiseerd in jackfruit, gebruikt de IMVO-voucher in hun zoektocht naar duurzame leveranciers in India. Welke eisen moeten ze stellen en waar vind je de geschikte partijen?"

Meet Jack.

Klik hier voor meer informatie over hoe Wessanen de IMVO-voucher ingezet heeft.

Het aanvragen van een IMVO-voucher mag één keer per jaar.

Voor meer informatie:

Marjolein van Gendt
MVO Nederland
Arthur van Schendelstraat 500
3501 DE Utrecht
030 2305600
[email protected]  
www.mvonederland.nl