Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Werner Castiglioni (Biosüdtirol) over de biologische appeloogst van dit jaar

"We verwachten een oogst van 36.000 ton dit seizoen"

De appeloogst in de Zuid-Tiroolse regio is al aardig op gang gekomen, de laatste pluk zal in de loop van de volgende weken plaatsvinden. De eerste partijen Gala werden begin augustus geoogst en binnen de komende paar weken zullen de laatste late rassen, zoals Pink Lady, klaar zijn om geplukt te worden. "De eerste prognoses voor de Coöperatie Biosüdtirol zijn bijzonder positief", zegt bedrijfsleider Werner Castiglioni.

In de afgelopen jaren zijn een aantal telers overgestapt op de biologische teelt, 50 van hen hebben zich aangesloten bij Biosüdtirol, wat betekent dat het areaal in Biosüdtirol ten opzichte van vorig jaar is toegenomen van 650 tot ongeveer 800 hectare. "We verwachten onze totale opbrengst te verhogen van 28.000 ton vorig jaar naar 35 tot 36.000 ton dit seizoen. In tegenstelling tot het vorig seizoen, waarin we een relatief grote hoeveelheid appelen hadden met een klein kaliber, zien we dit jaar een mooie, marktconforme vruchtgrootte", aldus Castiglioni.

Josef Unterfrauner en Werner Castiglioni (rechts) op de collectieve stand van Zuid-Tirol tijdens BioFach 2020 in Neurenberg. (Foto: FreshPlaza.de)

De eerste biologische appelen van het nieuwe seizoen stuitten op een vrijwel lege markt zonder resterende voorraden en met relatief weinig aanbod uit het buitenland. Op dit moment is de marktsituatie vrij stabiel met een overvloedig aanbod en een hoge mate van zelfvoorziening.

"Naast de opbrengsten van de Europese commerciële fruitteelt consumeren veel mensen tot half oktober traditioneel veel appelen uit de eigen tuin. Toch wordt de biologische appel goed ontvangen op de markten. Vooral in deze tijden van Corona lijkt het gezondheidsbewustzijn van de consument toe te nemen, waardoor biologisch fruit nog belangrijker wordt."

Voortdurende ontwikkeling van het assortiment rassen
Biosüdtirol richt zich vooral op de bevoorrading van buitenlandse markten, waarbij ongeveer 90 procent van de oogst voor de export bestemd is. Duitsland is altijd een van de belangrijkste afzetmarkten geweest voor de Zuid-Tiroolse hardfruitsector. Castiglioni: "Onze Gala-appelen zijn nog steeds sterk vertegenwoordigd op de Duitse markt, en ook Pink Lady heeft zich de laatste jaren snel kunnen vestigen."

Daarnaast werkt de coöperatie voortdurend aan nieuwe rassen en commerciële concepten. De laatste nieuwe aanwinsten zijn Natyra, Story Inored en Bonita. "Smaak en houdbaarheid zijn de sleutel tot het ultieme marktsucces. In de afgelopen jaren hebben we ons steeds meer toegelegd op het uitbreiden van ons assortiment voor de late afzet in de zomermaanden om een naadloze aansluiting op de nieuwe oogst te waarborgen."

"We zien groeipotentieel, vooral voor het late verkoopvenster van mei tot juli, en in de komende jaren zal ons assortiment worden uitgebreid met smakelijke rassen voor deze periode. Aan het begin van het nieuwe jaar zullen we opnieuw drie nieuwe rassen presenteren", voorspelt Castiglioni.

Twee duurzame verpakkingsalternatieven van Biosüdtirol: kartonnen dozen en trays en composteerbare zakken

Kartonnen verpakkingen en composteerbare zakken
Parallel aan de selectie van nieuwe rassen werkt de coöperatie ook aan een concurrerende en toekomstgerichte verpakkingsstrategie. "De kleine verpakking van vier appelen van 100% karton heeft zich inmiddels een plaats verworven in de internationale handel en wordt ook door de consument goed ontvangen. Vanaf dit jaar bieden wij composteerbare zakken aan in de maten 500 gram en 1 kg. Deze zijn vooral bedoeld voor het verpakken van de kleinere kalibers", besluit Castiglioni.

Voor meer informatie:

Werner Castiglioni
Biosüdtirol Genossenschaft / Cooperativa
Industriezone 11A
39011 Lana, Südtirol
+39 0473 550 200
[email protected]
www.biosuedtirol.com

Publicatiedatum: