Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Michaël Wilde (directeur Bionext)

Eerst de ZEGE… en dan verder!

Wat is het toch waanzinnig leuk om in de biologische sector te werken, zeker nu, mede dankzij de ambitieuze 'Farm to Fork' plannen, de ontwikkelingen razendsnel en positief verlopen. Afgelopen maand voerden wij een zeer goed gesprek met de minister en vorige week kwam de biologische landbouw ruim aan bod in de tweede kamer. Ook Europa blijft zich nadrukkelijk uitspreken over ons duurzame landbouw- en voedselsysteem. Onlangs bijvoorbeeld verscheen er een tweet van de Europese Commissaris van Landbouw, de heer Janusz Wojciechowski, waarin hij schreef: "organic farming will be a key alley in the transition towards a more sustainable food system and a better protection of our biodiversity". Conclusie: De groei van onze sector is niet meer te stuiten.

Het is daarom van groot belang dat we juist nu en gezamenlijk nog veel meer naar buiten treden met ons toekomstbestendig verhaal. Omdat te bereiken moeten wij ook iedereen in onze sector in staat stellen om de hardnekkige en vaak onterechte vooroordelen tegen bio te kunnen pareren. Je kent ze wel: 'bio kan de wereld niet voeden', 'bio is niet gezonder', 'het is allemaal marketing', ‘ik wil geen rups in mijn sla'. Om jou en al die andere mensen te helpen zijn wij als Bionext volop bezig, as we speak, met de voorbereidingen van een grote informatiecampagne over biologisch die wij eind van dit jaar gaan lanceren.

Als ik persoonlijk moet uitleggen wat bio is, heb ik het niet alleen over de Europese wetgeving maar zeker ook over de vier basis principes van de biologische landbouw: Ecologie, Gezondheid, Zorg en Billijkheid. Om het voor mij en iedereen zo makkelijk mogelijk te maken om over deze principes te praten, heb ik een simpel ezelsbruggetje verzonnen: ZEGE. De Z staat voor Zorg, de E voor Ecologie, de G voor Gezondheid en de E voor Eerlijkheid... want laten we eerlijk zijn, het woord 'Billijkheid' hoor je bijna nooit.

Vervolgens probeer ik zo goed mogelijk uit te leggen wat ermee bedoeld wordt. Zorg staat voor het beschermen en koesteren van wat wij hebben, de planeet leefbaar en gezond houden, de bodem verzorgen zodat toekomstige generaties ook nog heerlijke producten kunnen verbouwen. Ecologie staat voor het bevorderen van biodiversiteit, samenwerking met de natuur, kringlopen, water, bodem, planten. Gezondheid gaat verder dan de gezondheid van de mens, het gaat ook over gezonde bodems, planten en dieren. Gezondheid is ook meer dan de afwezigheid van ziektes, het gaat over vitaliteit en levenskracht. En ten slotte Eerlijkheid ofwel billijkheid, dat staat voor wederzijds respect, eerlijke prijzen voor boeren, gerechtigheid in de keten waarbij elke schakel de waardering krijgt die haar toekomt.

Dus de volgende keer dat iemand een vraag stelt over biologische landbouw en voeding, hoef je je niet meer te beperken tot de afwezigheid van kunstmest, pesticiden en gentech... Denk aan de ZEGE en vertel trots over onze basisprincipes en de waarden waarop onze sector gebouwd is. Daar begint het mee. Zoals Charles Dickens ooit schreef: "In elke edele strijd schuilt iets van een ZEGE."

Voor meer informatie: [email protected]

Dit is een blog van Michaël Wilde, directeur van Bionext.

Publicatiedatum: