Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gaat niet door in Nederland

14-25 oktober 2020: Toekomst Zaaien bij biodynamische boerderijen

Van 14 tot 25 oktober 2020 is iedereen – volwassenen en kinderen – weer welkom om te komen Toekomst Zaaien bij vijf biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. In een lange rij (op minimaal anderhalve meter afstand) lopen de zaaiers over de akker en strooien het zaad in bogen voor zich uit.

Inmiddels hebben we deze update ontvangen: 

Toekomst Zaaien gaat niet door in Nederland
Het Toekomst Zaaien bij De Kromme Lepel (17 okt), Doornik Natuurakkers (18 okt) en Buitenbant (25 okt) kan helaas niet doorgaan in verband met de nieuwe coronamaatregelen. Peet de Krom van de Kromme Lepel gaat wel zaaien. "De kosmos staat goed,  het weer en de bodem zijn fantastisch en het zaad staat klaar. Ik zal het werk dit weekend, net als anders,  in m’n ééntje doen.  Dan heeft de mensheid ook in 2021 DEMETER roggebrood of muesli. Ons ritme van Zaaien & Oogsten zal ondanks een pandemie nooit verstoord worden!!!", vertelt hij.  De boerderijwinkel is zaterdag gewoon open.

Louis Dolmans vertelt dat hij, wanneer hij de spelt gaat zaaien, de zaaiers in gedachten zal houden. Hij ontvangt de mensen graag op een later moment, als dat weer mogelijk is. Zo organiseert hij deze winter een activiteit om samen heggen te planten. En volgende lente zijn er weer de graanwandelingen, samen met bakker Ineke Berentschot. Hou zijn website in de gaten.

Het zaaien bij De Kollebloem in Vlaanderen gaat wel door, maar is verzet van 17 naar 24 oktober.

Het vervolg van het persbericht van 5 oktober (toen het allemaal nog door leek te gaan):

"Zaaien gaat over de essentie van het leven", zei biodynamisch tuinder Peet de Krom toen hij een vorige keer meedeed met Toekomst Zaaien. "Ieder jong mens zou dat een keer mee moeten maken. Bovendien is het machtig mooi om te doen." Op zaterdag 17 oktober om 14:00 uur mag iedereen samen met Peet winterrogge komen zaaien op De Kromme Lepel bij Bergen op Zoom.

Toekomst Zaaien op De Kromme Lepel, oktober 2019.

Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers, vlak boven Nijmegen, kiest voor de biodynamische teelt van oude graanrassen, zoals spelt van Hoosterhof, Limburgse risweit en eenkoorn. Louis: "Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die granen voor de toekomst te behouden." Alle Toekomst Zaaiers zijn welkom om 18 oktober om 14:00 uur met Louis spelt te zaaien.

Tineke Alberts van biodynamisch landbouwbedrijf Buitenbant in Bant (Noordoostpolder) heeft zich gespecialiseerd in de teelt van zaadvaste zaden van groentes en bloemen. Ook werkt ze aan de veredeling van spinazie om een nieuw ras te ontwikkelen dat goed past in de polder. Ze is één van de drijvende krachten achter De Zaderij, een coöperatie van boeren die zaadvaste regionale rassen in stand houden en vermeerderen. Ze vertelt daar graag meer over tijdens het Toekomst Zaaien op zondag 25 oktober om 14:00 uur.

Bij biodynamische boerderij De Kollebloem in St. Lievens-Esse (tussen Brussel en Gent) doen ieder jaar schoolklassen mee met Toekomst Zaaien. Samen zaaien ze spelt. Een deel van de oogst bewaren ze om volgend jaar weer uit te zaaien. Van een groot deel van de oogst bakt een bakker heerlijke desembroden die na afloop van het Toekomst Zaaien te proeven zijn. Het zaaien is zaterdag 17 oktober om 14:00 uur.

Bij De Wassende Maan, een biodynamische Landbouwcoöperatieve in Astene-Deinze (onder Gent), staat de klant aan het roer: ruim 200 klanten zijn aandeelhouder en denken mee over de ontwikkelingen in het bedrijf. Vijf boeren telen samen met een team van 20 medewerkers allerlei soorten groenten, die ze rechtstreeks afzetten aan de consument via hun boerderijwinkel, groenteabonnementen en webwinkel. Op woensdag 14 oktober om 10:00 uur gaan ze Toekomst Zaaien met schoolklassen. Het aantal deelnemers is vanwege corona beperkt. Aanmelden is niet meer mogelijk

Om zich aan de coronaregels te kunnen houden en voldoende afstand tussen de deelnemers te kunnen garanderen, kunnen er maximaal 40 mensen meedoen. Meld je hier aan.

Voor meer informatie:

Toekomst Zaaien wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met de BD-Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer. Kijk voor meer info op www.toekomstzaaien.nl. Voor vragen, neem contact op met coördinator Ellen Winkel, 06 21205816, info@toekomstzaaien.nl.

Publicatiedatum: