Het oudste authentieke Afrikaanse graan

Eerste container fonio van SYMFONIO aangekomen

SYMFONIO is een project voor authentieke Afrikaanse producten met als doel om door de productie van voedzame gewassen zekerheid te bieden aan de boeren, voor eigen gebruik en een overschot voor export. SYMFONIO assisteert in de verhoging van productiviteit door een betere bio praktijk. Daardoor ontstaat een verhandelbaar gecertificeerd product met naast eigen gebruik mogelijkheden voor export en een beter inkomen lokaal.

Eén van die gewassen is fonio, het oudste Afrikaanse graan, wat groeit aan de rand van de Sahel in Burkina Faso. SYMFONIO werkt samen met coöperaties van vrouwen in het Fonio-project. Ze zorgen voor de verwerking van de fonio zoals pellen en reinigen, het voorkoken, verpakken en verkopen op de lokale markt of als export.

Na het oogsten door de boeren dorsen de vrouwen het graan waarna ze het verder verwerken.

De teelt van fonio gaat verwoestijning tegen. Fonio groeit in arme zanderige grond en heeft weinig water nodig. Daardoor is het uitermate geschikt om aan de rand van de woestijn te telen.
De begroeiing zorgt ervoor dat de woestijn niet kan uitbreiden en hier en daar vermindert. De planten gaan erosie tegen in het gebied.

Het graan fonio wordt al duizenden jaren gecultiveerd zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daardoor is het makkelijk om biologisch te telen en hebben de boeren geen extra kosten.
Doordat de oogst en het dorsen met man/vrouwkracht gedaan wordt en ook de verdere verwerking vooral handmatig gebeurt zijn de teelt en het proces duurzaam.

Fonio is een bijzonder waardevol graan met essentiële aminozuren die niet in andere granen voorkomen, een hoog gehalte aan ijzer, calcium, zink, magnesium en B vitamines, veel vezels, vrij van allergenen-gluten en licht verteerbaar. Het is gemakkelijk klaar te maken als ontbijt, couscous, in brood en gebak of ter vervanging van andere granen en heeft een lekkere, nootachtige smaak.

SYMFONIO geeft de vrouwen een eigen bestaan, bevordert biologische landbouw en gezond eten, verbetert het klimaat en behoudt het milieu. Door de export van het overschot naast het lokale gebruik zorgt het voor een beter inkomen voor de families.

Solange Domaye van SASCHOU, dat samen met DID-IT het project SYMFONIO heeft opgezet.

De eerste container fonio is aangekomen op de Hermesweg in Barneveld, monsters zijn genomen voor controle en analyse waarna het bij DO-IT kan worden verpakt, of besteld als ingrediënt voor andere producten.

Voor meer informatie: www.symfonio.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven