Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
USDA steunt onderzoek van € 1,7 mln

Etherische oliën kunnen bio-gewassen vrij van ziekten en plagen houden

Volgens statistieken van de Amerikaanse Organic Trade Association kwam de afzet van bio-voeding boven de € 42 mld in 2018. Daarmee is de afzet van groenten, fruit en andere gewassen goed voor 36% van de totale bio-afzet, een stijging van 5,6% ten opzichte van 2017. Om aan de vraag van de consument te voldoen, kunnen telers etherische oliën gebruiken om plagen en ziekten te bestrijden die zich vaak voordoen tijdens de groei van bio-gewassen.

De USDA steunt een onderzoek van € 1,7 mln om de haalbaarheid en winstgevendheid op lange termijn van de bio-fruitteelt te verbeteren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van 15 wetenschappers, onder wie Andrea Kawabata van de Universiteit van Hawaï. 

Biologisch nevelprogramma met bio-EO's
Het vierjarige project is getiteld 'Plant Safety, Horticultural Benefits, and Disease Efficacy of Essential Oils for Use in Organically Grown Fruit Crops' ("Plantveiligheid, voordelen voor de tuinbouw en efficiëntie van essentiële oliën voor gebruik in biologisch geteelde fruitgewassen") en heeft als ondertitel 'van bedrijf naar consument'.  

De wetenschappers zullen samenwerken met gecertificeerde bio-telers in Hawaï en in vier Amerikaanse staten (Florida, South Carolina, Georgia en Californië) om de doeltreffendheid van biologisch gecertificeerde plantaardige etherische oliën (EO's) te evalueren op belangrijke fruitpathogenen zoals avocadoschurft, anthracnose (schimmelziekte) en meeldauw op fruitgewassen als avocado, mango, blauwe bes en perzik.

Het onderzoek bekijkt ook de stijgende bio-boomgaardteelt (avocado en mango) die meer dan 2 miljoen euro waard is en zal telers een biologisch nevelprogramma met bio-EO's aanbieden. Het doel is om de bio-teelt te bevorderen en om met de verzamelde gegevens van het onderzoek de concurrentiepositie op de markt te verbeteren. 

Kawabata: "Ik zal onderzoekers en telers helpen met het verzamelen van gegevens en mijn taak is het overbrengen van de projectresultaten naar de tuinbouwsector." 

Lisa Keith, onderzoekspathologe bij de USDA-onderzoeksdienst voor de tuinbouw in Hilo, behoort tot de onderzoekers die aan het project meewerken.

www.hawaii.edu

Publicatiedatum: