Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage Zaadtechniek Demonstratiedagen 2020

Specialisten zaadsector tonen op eigen verzoek toch ook dit jaar hun kunsten

Tholen – Het geluid van zaadverwerkingsmachines klonk gisteren ‘gewoon’ weer op locatie bij Proeftuin Zwaagdijk, waar met dag één van de drie de Zaadtechniek Demonstratiedagen werden afgetrapt. Het is, in aangepaste vorm, een fysiek alternatief voor Seed meets Technology, de snelgroeiende specialistische beurs voor de zaadsector.

De beursorganisatie: Marlies Reus, Susan Reus en Kim Goudsblom

Bekijk hier de fotoreportage van dag 1. 

Doorgaan
Mooi voor de organisatie, in handen van Marlies Reus, Kim Goudsblom en Susan Reus namens Proeftuin Zwaagdijk, was dat juist enkele standhouders middenin de coronacrisis vroegen of ze toch naar Zwaagdijk-Oost mochten komen met hun producten.

“Vanwege corona leek het er dit voorjaar voor ons als beurs op dat we de zevende editie niet konden organiseren zoals men van ons gewend is", vertelt Marlies. "Toen echter een paar standhouders ons vroegen of ze toch naar hier mochten komen om, op afspraak, klanten hun producten te laten zien, hebben we toch besloten dan daaromheen ook een aangepaste beurs op te zetten.”


Marcel Looije van Axia Vegetable Seeds kwam de Eureka kleursorteerder van Advanced Sorting Machines in de stand van Niklas/Reiter bekijken. Verder op de foto: Michele Cantori van ASM en Mathijs Wuts van Niklas.

Verzamelpunt
Dat juist de standhouders, waaronder ook twee Duitse bedrijven die met Nederlandse vertegenwoordigers present waren, vroegen of ze mochten komen is een compliment dat de organisatie van het nog relatief jonge evenement in de zak mag steken. De afgelopen jaren groeide de beurs namelijk hard met jaarlijks meer standhouders en bezoekers, juist ook internationaal. Voor de organisatie was de vraag van de standhouders een uitgelezen mogelijkheid om ook zonder de zevende editie van Seed meets Technology in beeld te blijven als verzamelpunt voor specialisten uit de zaadsector.

En dus gingen gisteren, dinsdag 22 september, om 13.00 de deuren open voor bezoekers, waarvan er zo’n 150 zich online vooraf al handen aangemeld, terwijl spontaan langskomen en aanmelden aan de deur ook nog mogelijk is. De eerste bezoekers vonden onder een stralend zonnetje hun weg naar de hal waar de stand netjes uitgespreid over de beursvloer stonden en er ook voor alle bezoekers genoeg vierkante meters ruimte over waren.

Goed gesprek
De parkeerplaats bleef uiteraard leger dan normaal en dat was ook het geval voor de demovelden van de diverse veredelingsbedrijven rondom de beurslocatie. Hier dit jaar geen hordes mensen met kladblokken in de hand tussen de kolen, knolgewassen en sla, maar voornamelijk online evenementen.

Dat laatste, online, zag de organisatie van de Zaadtechniek Demonstratiedagen niet zitten. “Wil je dat goed doen, dan kost dat veel tijd en geld en bovendien leent het onderwerp van deze beurs zich volgens ons toch meer voor een goed, soms best technisch gesprek, één op één op locatie. Dat bieden wij dan ook graag.”

Foto rechts: Marcel Wolbrink van Petkus Selecta was halverwege de eerste middag positief verrast door de gesprekken die hij al met geïnteresseerde specialistische bezoekers had gevoerd. In de fotoreportage foto's van de optische sorteerder die het bedrijf meebracht. Het leverde leuke zoekplaatjes op.

In eigen land
De aanwezige standhouders en bezoekers waren gisteren in ieder geval in hun nopjes met de geboden kans. De bezoekers die er gistermiddag al vroeg waren, kregen een uitgelezen kans eens goed, rustig en uitgebreid ingelicht te worden over zaadsorteerders, zaadtelmachines, kiemkasten of droogmachines. 

Net als voor hen geldt ook voor de standhouders dan de beurs in Zwaagdijk-Oost eigenlijk de enige specialistische beurs voor de zaadsector in Nederland is. Wel zijn er, en zouden er ook dit jaar, wereldwijd de nodige beurzen zijn, maar o.a. in Malta ging er een streep door een event en veel evenementen in de Verenigde Staten zijn vanuit Europa niet te bereiken vanwege coronaregels.  Bekijk hier de fotoreportage van dag 1. 

Deuren open
Vanochtend is dag twee van de beurs alweer van start gegaan. In tegenstelling tot de dinsdag gingen de deuren al om 9.00 open en dat zal ook op donderdag zo zijn. Reden voor de aangepaste openingstijdens is het feit dat standhouders liever niet twee extra dagdelen kwijt zijn aan op- en afbouwen van de stand. Dat de organisatie ook in die wens meeging stemde tot tevredenheid.

Op donderdag, de slotdag, sluiten de deuren om 15.00, terwijl bezoekers vandaag nog tot 17.00 (en op afspraak tot 20.00 uur) mensen een kijkje mogen nemen bij de standhouders of langskomen om elkaar te ontmoeten voor een praatje.

Voor meer informatie: 
Proeftuin Zwaagdijk
www.proeftuinzwaagdijk.nl 
[email protected]

Marlies Reus
[email protected]