Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geslaagde eerste editie van het Wij.land festival

Bio-boerderij de Groene Griffioen in Weesp stond afgelopen zaterdag 19 september in het teken van het landschap, duurzame landbouw en natuur. Op de eerste editie van het – uitverkochte – Wij.land festival genoten ruim 200 mensen van workshops, lokale producten en het zonnige weer. Ondanks de grote opkomst was er op het ruime terrein voor iedereen genoeg plek om anderhalve meter afstand te houden.

Leren over het landschap en de boerderij
Eén van de populairste activiteiten was de rondleiding over de boerderij. Om van de boer of boerin zelf te horen hoe het er dagelijks aan toe gaat en en passant nog een koe te mogen aaien was voor jong en oud interessant. Ook de workshop 'waterdiertjes zoeken' was zo gewild, dat de vrijwilligers van IVN natuureducatie wel zes keer met een groep ouders en kinderen op slootonderzoek gingen. Uitgelaten kwamen de kinderen terug met schepnetjes, modderige schoenen en verhalen over stekelbaarsjes. Ondertussen plozen kinderen bij de workshops 'bodemdiertjes zoeken' vol enthousiasme een mestvlaai uit, op zoek naar kevers en andere dieren.

Aandacht voor lokaal eten
Tijdens de onkruidenwandeling door Mevrouw Onkruid kon je leren over welke onkruiden je veilig kunt oogsten en eten en welke je beter kunt laten staan. Ook konden ouders met kinderen een mini-moestuin maken of boter schudden. Verder waren er lokale producten te koop in de boerderijwinkel en werden er ijsjes, gemaakt van de melk van de boerderij, verkocht door Patisserie Boom. "Van zoveel melk krijg je maar een heel klein beetje boter!"

Belevenis
Dat het landschap vele functies heeft was terug te zien in het gevarieerde aanbod activiteiten. Je kan niet alleen naar het landschap kijken, maar ook luisteren, voelen, proeven én hard werken om eraan bij te dragen. Zo was er naast de kinderactiviteiten genoeg te beleven voor volwassenen. Van grondbewerking om inzaai van kruiden mogelijk te maken tot het luisteren van een soundscape of podcast. "De soundscape is een nieuwe ervaring voor mij. Ik heb het een paar keer geluisterd, want je hoort telkens weer iets nieuws!"

Genieten van de weilanden
Naast het volle workshopprogramma was het voor veel bezoekers vooral fijn om even de tijd te nemen om het landschap te ervaren. Eén van de bezoekers omschrijft het als: "Het is gewoon al fijn om even door het weiland te lopen" en een ander: "Ik kom hier helemaal tot rust." Ook boer Boy en boerin Wendela zijn tevreden: "Iedereen heeft het enorm naar zijn zin en de sfeer is goed!"

Kortom: De organisatie blikt terug op een zeer geslaagde eerste editie van het Wij.land festival met een mooie combinatie van educatie en genieten. Ze hopen in de toekomst een tweede editie te kunnen organiseren.

Voor meer informatie: www.wij.land 

Publicatiedatum: