Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Roos - OrganoGroup

Zuid-Afrikaanse bio-teler blaast pruimenteelt nieuw leven in

Over ongeveer een week begint OrganoGroup aan de pluk van biologische perziken en nectarines in de Waterberg Mountains, nabij Mookgophong, in Limpopo. Het koude winterweer heeft voor een goede bloei gezorgd. Het microklimaat is op deze hoogte koeler en milder dan in het omringende Bushfeld, een gebied dat bekend staat om de veehouderij en fauna. 

Zeer vroege biologische perziken rijpen in een boomgaard in Limpopo (alle foto's zijn aangeleverd door OrganoGroup).

Het bedrijf is al zestien jaar lang gecertificeerd teler van biologisch fruit. 

De vroege perzikenoogst wordt lokaal vermarkt bij Woolworths en andere klanten en de export (over zee) begint half tot eind oktober. OTC Organics heeft het exclusieve mandaat om haar biologische steenfruit in Europa te vermarkten en dan voornamelijk in Scandinavië. Duitsland en de Benelux. Biologische nectarcots zijn een ander product dat het bedrijf naar Europa exporteert. 

De Canadese steenfruitprogramma's staan op losse schroeven vanwege de beperkte beschikbaarheid en de hoge luchtvrachtkosten dit seizoen, vertelt Paul Roos senior, directeur van de OrganoGroup en tevens één van de eerste biotelers.

Ieder jaar verzendt het bedrijf per luchtvracht kleine aantallen perziken en nectarines naar het Midden-Oosten en in dit stadium ziet het ernaar uit dat dit gewoon door kan gaan. 

Prioritering Zuid-Afrikaanse appelexport 
Biologische appelen volgen na de perziken en nectarines, in aantallen van zo'n 1.500 tot 2.000 ton. De levering aan de lokale retail heeft prioriteit omdat dit de eerste appelen van het seizoen zijn.

"Op dit moment zijn we niet van plan om appelen naar Europa te exporteren omdat de voorraden daar groot zijn maar hierin kan uiteraard verandering komen en dan zouden we ons fruit kunnen exporteren. We hebben dat eerder gedaan, toen we merkten dat er tekorten waren in Europa. We houden de spotmarkt dan ook goed in de gaten."

Rechts: De biologische appelen van OrganoGroup worden in december geplukt

"We willen dit seizoen onze export in Afrika uitbreiden via grote retailers met een Afrikaanse footprint en gespecialiseerde Afrikaanse exportagenten. Het plan is om prioriteit te geven aan de Afrikaanse export want onze aanvoer neemt toe. We telen al vele jaren appelen en we oogsten grote aantallen. De groei van onze bomen verloopt trager dan in conventionele boomgaarden, waar de bomen vol met stikstof worden gepompt."

Het bedrijf teelt de lokaal ontwikkelde Afri-appelrassen. Paul zegt dat Afri Glo het meest geschikt is voor de export, terwijl Afri Blush en Afri Star, eveneens rassen met een 'blos', op een voor het bedrijf zeer gunstig tijdstip geplukt worden. 

Hernieuwde focus op verlenging pruimenseizoen

Na zich een aantal jaar met name op de teelt van biologische appelen te hebben toegelegd, richt het bedrijf zich nu weer de uitbreiding van haar  pruimenrassen, aangezien het de biologische appelteelt inmiddels goed op de rit heeft.

Rechts: De boomgaarden van het pruimenras African Rose worden momenteel gedund

De doelstelling is om het pruimenseizoen te verlengen om schaalvoordelen op het gebied van logistiek en marketing te behalen. Dit is iets wat alleen met een lang seizoen kan worden bereikt zoals het zoete aardappelseizoen van het bedrijf, dat zeven maanden duurt.

"In een kort seizoen zijn de overheadkosten per unit veel hoger. Alles wordt goedkoper wanneer je je seizoen kunt verlengen."

Het bedrijf teelt lokale pruimenrassen, zoals African Rose, African Delight, Ruby Sun, Ruby Crunch en Fortune, en is zelfs bezig met het opnieuw aanplanten van late rassen, zoals Angeleno, die het bedrijf had gerooid toen het zich vooral op de appelteelt richtte. 

"Angeleno levert ons goede resultaten op maar we hebben dit ras verwijderd omdat het te laat in het seizoen werd geplukt. Nu beschikken we over voldoende capaciteit om late fruitrassen te verwerken. Ons doel is om de export op te schalen."

Het nieuwe steenfruitseizoen zal binnenkort van start gaan met de pluk van de eerste perzikenrassen  

"Het is mogelijk om de opbrengsten van pruimen fors te verhogen", legt hij uit. "Het voordeel is dat ze minder gevoelig zijn voor kneuzingen dan perziken en nectarines."

Belang zoete aardappelen en Kuri-pompoenen groeit 
Biologische groenten maken in toenemende mate deel uit van het portfolio van het bedrijf en worden overwegend door OTC Organics in Europa vermarkt.

Het exportseizoen van biologische zoete aardappelen loopt van februari tot augustus. Het grootste deel van de oogst is bestemd voor de retail. Het bedrijf is van plan om dit seizoen meer dan 70 containers zoete aardappelen en ruim 30 containers Kuri-pompoenen te exporteren. Er is dus sprake van een forse groei van de groente-export. 

De Kuri-pompoenen worden in de periode van december tot februari verladen.

"We breiden onze lijn zoete aardappelen nu in een vrij hoog tempo maar we hadden een trage start. Het is namelijk nog niet zo eenvoudig om op biologische wijze zoete aardappelen te telen. In de loop der tijd hebben we veel bijgeleerd en nu zijn we op het punt beland dat we grote aantallen kunnen verladen."

"De OrganoGroup krijgt steeds meer voet aan de grond in Europa en er is ook volop belangstelling vanuit Rusland en andere markten. Zo nu en dan leveren we rechtstreeks aan nichemarkten maar voor de Europese markt verwijzen we verzoeken meestal door naar OTC Organics." 

Nichemarkten in het Midden- en Verre Oosten zouden ook kansen kunnen bieden, niet alleen voor steenfruit maar ook voor de exportgroentelijnen. 

Voor meer informatie:

Paul Roos
OrganoGroup
+27 81 464 2482
[email protected]
www.organo-group.co.za

Publicatiedatum: