Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Havenaar, Frutas Luna:

"Goede start voor kasgroenten uit Almería"

Tholen - "Toen ik 34 jaar geleden in Almería kwam, stopte de export vaak rond eind mei en begon het weer ergens in oktober. Sinds een aantal jaar gaat de kasgroentenexport vanuit Almería twaalf maanden per jaar door", vertelt Kees Havenaar van Frutas Luna. "Grote coöperaties kunnen ook niet meer stoppen. Het kost ze te veel om de boel plat te gooien. En daarnaast komt er ook steeds meer vraag naar jaarrond contracten."

"Wij proberen bij Frutas Luna altijd wel wat te doen in de zomermaanden, maar dat lukt niet altijd. Alleen als er een gaatje is in de Nederlandse aanvoer en dat is nu het geval. Eind augustus kwamen de eerste aanvragen voor aubergines en paprika's en dat is tot op heden goed gegaan. De prijzen zijn mooi voor de tijd van het jaar, als is dat met paprika's nu wel over denk ik, als is 1,20 euro per kilo niet slecht en 1,05-1,15 euro per kilo voor aubergines ook niet", vertelt Kees.

"De vraag naar komkommers is nu ook opeens goed. Een teler die nu komkommers heeft lacht zich rot met een prijs van ruim 1 euro per kilo vandaag. Als dit nog twee weken aanhoudt heeft hij de buit binnen. Van onze telers hoor ik dat ze pas over twee weken beginnen, dus dan is de teler die nu al komkommers heeft wel door zijn stamvruchten heen", aldus de exporteur. "De prijs van aubergines is nu hoog omdat alles samen valt, Nederland zit in een dipje en in Spanje zijn ze net begonnen. Ik ondervind dat er iets minder aubergines zijn geplant en dat schijnt ook met komkommers zo te zijn"

"Paprika's zijn eigenlijk hetzelfde verhaal. Die zijn nu duur omdat Nederland minder grove paprika heeft in verband met de warmte. De paprika's uit de El Ejido en Roquetas-hoek beginnen pas over ruim een maand en de paprika´s die nu uit Almería komen, zijn bijna allemaal uit Berja. Er zijn over het algemeen iets meer paprika´s geplant, maar meer verdeeld, en de wat latere paprika´s hebben problemen met de zetting. Wie weet wordt het een goed najaar in paprika", aldus Kees.

"Wat betreft de overige groenten hoor ik weinig verschil. Misschien zijn er iets minder tomaten vanwege de grote problemen in verband met de virusdruk van voorgaande jaren, al hoor ik dit jaar toch weinig verontrustende berichten. Ook bij de paprika's schijnt alles onder controle te zijn. Wij zijn er als Frutas Luna weer helemaal klaar voor. Al onze huismerken, zoals Luna, King's en Classico zijn weer beschikbaar. Dat geldt ook voor onze bio-afdeling!"

Voor meer informatie:

Kees Havenaar
Frutas Luna
Tel +34-950178653 
[email protected] 
www.frutasluna.com 

Bio-afdeling: 
Joey Catita
Tel: 0034-661674542.