Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gratis online mini symposium:

'Kansen voor klimaatvriendelijk koelen in kleine winkels en Bio-Food'

Op maandag 21 september wordt een gratis online mini symposium gehouden over klimaatvriendelijk koelen in kleinere winkels en bio food. Het online symposium duurt van 12:45 tot 14:15 uur als voorprogramma van het jaarlijkse Koudemiddelencongres. Deelname is kosteloos.

Programma:
Kleine winkels, Bio-Food winkels en kleine Bio-Food producenten zijn de doelgroep van een Europees onderzoek naar drempels en oplossingen bij het overstappen op klimaatvriendelijk koelen. Grote supermarktketens zijn voorgegaan in deze transitie en hebben de weg daarvoor succesvol geopend. De kleine winkels en bedrijven kunnen volgen. Maar er zijn wel specifieke hobbels te nemen op deze weg naar succes.

Het project is nu halverwege en we hebben de eerste tussenresultaten. Markten in Europese lidstaten zijn in kaart gebracht, en online trainingsmodules voor eindgebruikers en voor installateurs zijn in de testfase.

Bij het gratis online mini symposium: 'Kansen voor klimaatvriendelijk koelen in kleine winkels en Bio-Food' worden de ontwikkelingen toegelicht en worden tools aangereikt om de hobbels te nemen. Dit gebeurt aan de hand van presentaties met aansprekende voorbeelden uit de praktijk.

12:45 uur - Welkom en introductie sprekers

 • Wat is het EU project 'Refrigerants, Naturally! for LIFE' en wat zijn de doelstellingen? De problematiek van kleinere (levensmiddelen)winkels en hoe draagt dit project bij aan de verduurzaming van kleine winkels? - STEK, Wim den Boer
 • Onderzoeksresultaten – Het Europese project is nu halverwege en de eerste tussenresultaten komen beschikbaar. Over hoeveel winkels (tot 1.000 m2) praten we, wat voor koeling, airco's en warmtepompen staan in deze winkels, wat is de elektriciteitsconsumptie en CO2 impact ervan, welke mogelijkheden tot CO2 reductie zijn er? - KNVvK, René van Gerwen. 
 • Kennis en training van installateurs en winkeleigenaren is essentieel om de duurzaamheidsdoelen te kunnen realiseren. Wat voor trainingstools komen beschikbaar? Kwaliteitsbevordering door middel van certificering voor personen en bedrijven helpt daarbij - STEK, Jan Verkade (voorzitter College van Deskundigen).
 • Natuurlijke koudemiddelen toegepast in de praktijk -
  Ervaringen van Geert-Jan Smits, Ekoplaza.  
 • Vragen en oplossingen bij het installeren van systemen met natuurlijke koudemiddelen - Ervaringen van Bart van der Wekken, Koning Koudetechniek.
 • Beantwoorden van vragen gesteld tijdens het symposium.

14:15 uur - Afsluiting

Voor wie?

 • Winkeleigenaren en -organisaties
 • Koeltechnische installateurs, leveranciers en ontwerpers
 • Intermediairs, adviseurs

Aanmelden kan via deze link.   

Publicatiedatum: