Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elisa Benetti van Fairtrasa Holland (Italië):

"Beter om te wachten dan om bio-appelen tegen lage prijs te verkopen"

Tholen - Het is geen goed verkoopmoment voor biologische zomerappelen. De prijzen zijn laag en de reden daarvoor is niet duidelijk. "Ik begrijp de bedrijven die het product op dit moment verkopen niet", zegt Elisa Benetti van het Italiaanse import- en exportbedrijf Fairtrasa Holland. "Niemand zou zoiets haastig moeten doen. De appelen zijn van goede kwaliteit en een paar weken in de opslag kan ze alleen maar verbeteren. In Noord-Europa komt veel product van het zuidelijk halfrond, maar een marktscenario met een overschot is nog lang niet in zicht."

Elisa Benetti op een beurs in 2019.

Benetti verwacht dat het waarschijnlijk geen jaar van volledige productie zal zijn aangezien de voorjaarsvorst in Polen en andere oostelijke landen het productiepotentieel aanzienlijk heeft verminderd. "De Gala's hebben bijvoorbeeld tot februari goed verkocht, dus het heeft geen zin ze nu te verkopen, wat nu wel gebeurt. Consumenten maken zich steeds meer zorgen over duurzaamheid, zodat de vraag naar biologische appelen zal toenemen zodra de temperatuur daalt en scholen en kantines weer opengaan."

"Eén van onze doelen is om het hele jaar door biologische appelen te kunnen leveren. Dankzij nieuwe rassen, die goed houdbaar zijn en dankzij de vroege rassen in Veneto, die in juli worden geoogst, zijn we in staat om 12 maanden van het jaar te leveren. Hierdoor zijn we niet afhankelijk van de invoer vanuit het zuidelijk halfrond."

Archieffoto

Elisa werkt met zeer professionele bedrijven, omdat de Nederlandse importeurs zeer accuraat en streng zijn. "GlobalGAP is slechts een eerste vereiste als je professioneel wilt verkopen op buitenlandse markten. Ik koop Italiaans biologisch fruit, met name appelen, peren en kiwi's. Ik begin het seizoen in juli met de eerste biologische appelen die in de provincie Verona worden geteeld en ga dan verder in verschillende gebieden van Italië", besluit Elisa.

Voor meer informatie: [email protected] en www.faitrasa.com