Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eduard Schendel (OGZ Griesheim) over het pompoenseizoen van dit jaar

"We hebben onze conventionele pompoenplantages gereduceerd ten gunste van het bio-areaal"

Het seizoen van de Duitse pompoenen loopt reeds op volle toeren: drie weken geleden arriveerden de eerste biologische Hokkaido-pompoenen in de handel, een week later volgden de eerste conventionele exemplaren uit Duitse teelt. Men rekent over het gehele pompoenassortiment gezien op wisselende oogstopbrengsten, meldt Eduard Schendel, bestuurslid en distributieleider van de 'Obst- und Gemüsezentrale Rhein-Main (OGZ) eG' in Griesheim (Zuid-Hessen).

Zo'n drie weken geleden vond bij de biologische Hokkaido-pompoenen de overstap van Italiaanse importproducten naar Duitse producten plaats. "We zijn momenteel in staat om twaalf maanden per jaar biologische Hokkaido-pompoenen te leveren en nemen deze buiten het Duitse seizoen onder andere uit Nederland en Portugal af." In deze tijd van het jaar  staat echter alles in het teken van de lokale pompoenen. "Duitse biologische Hokkaido-pompoenen zijn over het algemeen tot hooguit midden februari verkrijgbaar. De verkoopperiode van conventionele Hokkaido-pompoenen is daarentegen iets korter en loopt tot en met december.“

Wisselende opbrengsten
Naast biologische en conventionele Hokkaido-pompoenen worden er ook lokale Butternut- en Halloween-pompoenen verhandeld. Het pompoenassortiment wordt gecompleteerd met sierpompoenen. De oogst verschilt per pompoensoort: "Bij de biologische Hokkaido-pompoenen rekenen we op een gemiddelde oogst. Conventionele Hokkaido-pompoenen zullen vanwege de hittegolf iets minder voorhanden zijn", aldus Eduard. 


De prijzen van de lokaal geteelde biologische Hokkaido-pompoenen zijn stabiel en hoog, terwijl de conventionele prijzen op gebruikelijk niveau liggen. Normaal gesproken dalen de prijzen geleidelijk aan tot aan Halloween, vanaf november vertoont de prijssituatie vervolgens weer een opwaartse trend.

Bij de Butternut stelt men momenteel een zeer goede opbrengst vast. Bij de Halloween-pompoenen zal er wederom sprake zijn van oogstverliezen veroorzaakt door het weer. "We rekenen op een oogstdaling van circa 20 procent vergeleken bij vorig jaar. Bovendien gaan we ook uit van een kleiner aandeel aan grote pompoenen (>5 kilo)."

Groeipotentieel bij Hokkaido-pompoenen
Afzetorganisatie OGZ uit Zuid-Hessen hoort tot de grootse aanbieders van Duitsland op het gebied van pompoenen. Hierdoor levert de afzetorganisatie dan ook aan veel gerenommeerde supermarkten, en het verkoopbare aanbod wordt continue aangepast aan de voorwaarden van de retailketens. "Afgelopen jaar is één van onze grootafnemers met zijn assortiment overgestapt op bio-pompoenen. In het kader daarvan hebben we onze conventionele contractteelt ongeveer gehalveerd, en onze bio-plantages werden aanzienlijk uitgebreid", schetst Eduard de actuele ontwikkelingen binnen de teelt.

Verder potentieel voor de Hokkaido-teelt is volgens Eduard voorhanden: "Naar mijn idee heeft vooral het marktaandeel van biologische Hokkaido-pompoenen nog steeds ruimte om te groeien.“ Hetzelfde geldt echter ook voor andere groentensoorten: "Ook bij de Buschbohnen – één van onze grotere omzetpijlers - proberen we de biologische teeltcapaciteit geleidelijk aan uit te breiden", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:

Obst- und Gemüsezentrale Rhein-Main eG
Eduard Schendel
Raiffeisenstr. 2
64347 Griesheim
Telefoon: 06155 8398 0
Fax: 06155 8398 17
E-mail: [email protected] 
www.ogz.de  

Publicatiedatum: