Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flevolandse telers telen voor derde jaar op rij verse sojaboontjes

Voor het derde jaar op rij is het een groep Flevolandse telers gelukt om verse sojaboontjes te telen op Nederlandse bodem. Met deze oogst komt de lokale voorziening van eiwitrijke gewassen weer een stapje dichterbij. Het gaat om 7 biologische telers en 1 gangbare.



‘Dutch Edamame’ worden ze genoemd, de verse groene sojaboontjes uit de Flevopolder. De kleine boontjes zijn een graag geziene gezonde toevoeging in kleurrijke poké bowls of bij een Japanse maaltijd. De edamame die in Nederland te koop zijn, komen vaak uit Azië of Zuid-Amerika. Maar als het aan de initiatiefnemers van Dutch Edamame ligt komt daar snel verandering in.

Exotische nieuwkomer op Flevolandse bodem
Soja is geen typisch Nederlands gewas en wordt oorspronkelijk niet in Nederland geteeld. Toch kiezen de telers samen met Green Organics ervoor om veel tijd en moeite te steken in het opzetten van de Nederlandse teelt. Maar het thuis laten voelen van het exotische gewas in de Flevolandse klei gaat niet zonder slag of stoot. Het wisselvallige en soms zeer natte Nederlandse klimaat is een uitdaging. Ook bij het oogstproces blijft het zoeken naar de beste methode. Zo zijn dit jaar de boontjes voor het eerst na de oogst opgeslagen en getransporteerd in water om het frisgroene uiterlijk en de nootachtige, zoete smaak nog beter te behouden.

"Dutch Edamame als aanjager van de eiwittransitie"
De lekkere smaak van Dutch Edamame is echter niet de belangrijkste reden om te investeren in Nederlandse teelt van verse soja. De initiatiefnemers geloven dat planten de nieuwe helden zijn van ons dieet. Om de wereldbevolking in de toekomst te kunnen voorzien van voldoende gezond en lekker voedsel, is het noodzakelijk om over te stappen van een dieet rijk aan dierlijk eiwit, naar een dieet met voornamelijk plantaardig eiwit. Deze omschakeling zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, wat hard nodig is bij het tegengaan van klimaatverandering. Het zorgt ook voor een efficiënter gebruik van het beschikbare land, omdat de gewassen meteen opgegeten worden door de consument, in plaats van deze eerst aan vee te voeren.

Duurzaam alternatief voor soja van ver
Het maken van de switch van dierlijk naar plantaardig vraagt om eiwitrijke gewassen zoals Dutch Edamame. Door deze gewassen ook nog eens dichtbij te telen in plaats van ze van ver te halen, wordt veel energie bespaard bij het transport van deze producten. "Doordat de keten kort is, weet de consument precies waar de boontjes vandaan komen. En zeker niet onbelangrijk: als het om smaak gaat, winnen deze lokale krachtpatsers het met gemak van hun exotische soortgenoten. Momenteel is Dutch Edamame al verkrijgbaar in Duitsland en de verwachting is dat dit jaar nog de stap gezet wordt naar het bord van de Nederlandse consument", aldus de organisatie. 

Proeftuin Growing Green Proteins
Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. De teelt van verse soja in Nederland past in het beleid van de Europese Unie om minder afhankelijk te worden van import. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Voor meer informatie: www.dutchedamame.nl 

Publicatiedatum: