"Agro-ecologie en bio-landbouw rendabeler dan gangbaar"

Een nieuw rapport van de overheidsdenktank France Stratégie toont de rentabiliteit van agro-ecologische landbouwbedrijven aan. De auteurs van het rapport pleiten ervoor om de methode van toekenning van GLB-steun te herzien. Hierdoor kan de transitie naar agro-ecologie versneld worden. Uit het rapport blijkt ook dat niet alleen het agro-ecologische model 'rendabel is op de middellange termijn', maar ook dat biologische landbouwbedrijven rendabeler zijn dan de conventionele bedrijven.

Uit het rapport blijkt dat groenere bedrijven zowel ecologisch als economisch levensvatbaar zijn, winstgevend op de mediumlange termijn en zelfs winstgevender zijn dan conventionele bedrijven. Agro-ecologie is een geïntegreerde benadering van landbouw waarbij onderzoek naar ecologische processen wordt toegepast op agriculturele productiesystemen. Agro-ecologische technieken omvatten op de natuur gebaseerde praktijken zoals gewasdiversificatie, afdekken en de aanplant van heggen. Op deze manier optimaliseren ze het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en verminderen ze tegelijkertijd zoveel mogelijk de behoefte aan synthetische gewasbeschermingsmiddelen, antibiotica en meststoffen.

"Agro-ecologie is ingewikkeld vanuit een technisch perspectief", zegt Julien Fosse, één van de auteurs van het rapport, volgens EURACTIV France. "Er is agronomie en diversificatie voor nodig. Ook leidt het tot variaties in de opbrengst die in de loop der jaren significant kan zijn", zegt Fosse. Maar agro-ecologie biedt mogelijkheden om de grote uitdagingen in de tuinbouw aan te pakken volgens het rapport.

"We hebben de neiging om klimaatverandering te reduceren tot droogtes", zegt Fosse. "Maar veel andere problemen komen als gevolg daarvan naar de oppervlakte. Virussen, bacteriën en parasieten ontwikkelen zich door de mildere winters. Daardoor worden er minder virussen uitgeroeid", voegt hij toe. "Door betere en meer resistente variëteiten te gebruiken, door diversificatie, door biologische middelen die het gevecht tegen insecten ondersteunen te versterken, door gewassen te combineren zodat er minder water nodig is, is het mogelijk om de ecologische weerstand te verbeteren", benadrukt Fosse.

Of lidstaten hierin mee zullen bewegen blijft de vraag. In Frankrijk is de term agro-ecologie al opgenomen in het politieke lexicon, sinds minister van landbouw Julien Denormandie zijn steun heeft uitgesproken voor een 'agro-ecologische overgang'.

Biologische en economische prestaties
Door economische gegevens uit wetenschappelijke literatuur te bestuderen en een landbouwmodel te simuleren, hebben onderzoekers uitgevonden dat ‘agro-ecologische landbouwbedrijven betere economische resultaten hebben op de mediumlange termijn dan conventionele landbouwbedrijven’. Dit was ook het geval voor biologische landbouwbedrijven. Het merendeel van de 41.600 bedrijven en twee miljoen hectare waarop momenteel biologische landbouw plaatsvindt, hadden het financieel beter sinds ze zijn overgestapt op de bio-werkwijze, volgens de denktank.

Volgens het model zou een bedrijf dat overstapt op biologische landbouw een directe verbetering zien van winstmarges, zonder steun van de overheid, en een toename van gemiddeld 25% na de overstap. Deze cijfers variëren per sector, waarbij de wijnsector het meeste zal profiteren.

Op basis van gegevens die door het Franse National Institute for Statistics and Economic Studies (INSEE) in 2017 werden gepubliceerd, concludeert het rapport dat een biologische wijnteler uit kan gaan van bijna € 6000 extra bruto omzet per hectare, exclusief CAP-subsidies. Voor conventionele wijntelers is dit net iets minder dan € 3500. Dit grote verschil wordt verklaard door ‘de verkoopprijs van biologische producten, die veel hoger ligt dan gewone producten,” voegt Fosse eraan toe. Alhoewel de marktcijfers voor tuinieren en de zuivelsector lager liggen, was ook daar de biologische productie winstgevender.

Bemoedigend
Om landbouwers aan te moedigen over te stappen op groenere vormen beveelt France Stratégie aan dat de 'overheidssteun voor landbouwbedrijven, vooral vanuit de CAP, in verhouding moet staan tot de inspanningen van de teler om hun impact op het milieu te verlagen'. De denktank stelt ook dat er een 'bonus-malussysteem' moet worden opgezet, waarbij positieve activiteiten die de biodiversiteit behouden worden beloond en negatieve benaderingen, zoals het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, worden beboet.

De overheidssteun is dan bedoeld voor 'de transitie van de landbouwbedrijven', volgens de denktank. Maar volgens Pierre-Marie Aubert, onderzoeker en coördinator van het European Agriculture Initiative van het Institute for Sustainable Development and International Relations (IDDRI) is het niet waarschijnlijk dat labels en certificeringen een grote rol zullen spelen in deze groene transitie. Om aan deze veeleisende standaarden te kunnen voldoen, zijn biologische landbouwbedrijven afhankelijk van een aanzienlijk prijsverschil in vergelijking met conventionele bedrijven.

Als ‘agro-ecologie' de norm wordt, is dit prijsverschil niet langer te verdedigen. "We hebben nu een sterk gesegmenteerde markt, met niches, producten van lage en hoge kwaliteit et cetera. En iedereen doet feitelijk hetzelfde", zegt Aubert. "In deze markt zijn labels en certificeringen daarom niet de benodigde stimulerende middelen voor de overgang, maar kunnen ze de huidige status quo versterken", voegt hij eraan toe.

Klik hier voor het volledige rapport.

Euractiv


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven