Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Beregening en fertigatie niet nodig, zolang je de bodem zijn werk laat doen"

Eerste Zuid-Limburgse biologische Conference-peren geoogst

Tholen - De eerste biologische Zuid-Limburgse Conference-peren worden momenteel geoogst. "De kop is er nu echt af. We zijn op volle sterkte de eerste in Zuid-Limburg geteelde biologische Conference-peren aan het oogsten. De maat is grof en de kwaliteit is ondanks de extreme klimatologische omstandigheden zeer goed", vertelt Raymond Notermans, bio-teler (Fruitbedrijf Notermans) en teeltvoorlichter bij Plant Health Cure.

Dit alles is volgens Raymond extra bijzonder omdat de bio-peren uit een van origine gangbare boomgaard komen. Fruitbedrijf Notermans is in 2016 begonnen met de omschakeling van een gangbaar naar een biologische bedrijf. “We zijn van 20 naar 2,5 hectare gegaan. Na 3 jaar omschakeling zijn nu de eerste biologische peren geoogst in de 25 jaar oude boomgaard. We hebben de peren de afgelopen jaren gangbaar moeten afzetten en nu worden onze biologische peren via Harrie van den Elzen van Biofruit afgezet in de markt."

Raymond geeft aan dat de teelt hem heel erg meegevallen is. "Via mijn functie als teeltvoorlichter bij Plant Health Cure beschik ik over de nodige kennis over weerbaar telen en dit komt goed van pas in mijn eigen boomgaard. Ik heb dit hier in de praktijk exact uitgewerkt. En het resultaat mag er zijn: ondanks alle klimatologische uitdagingen, waaronder vorst, droogte en hitte kunnen we nu 100 ton Conference-peren oogsten van 2,5 hectare grond. Hiermee draaien we producties die vergelijkbaar zijn met de reguliere teelt."

Dit alles is bereikt zonder beregening tegen nachtvorst en zonnebrand en fertigatie tegen de droogte, benadrukt de teler. "Dat is allemaal niet nodig, zolang je de bodem zijn werk laat doen. Ik doe niks aan grondbewerking. Het water wat op jaarbasis valt, leg ik vast in de bodem. Het vocht komt dan in het voorjaar weer terug in de plant. Wij zijn hier volop met weerbaarheid bezig. Als resultaat hiervan hebben we al drie jaar geen last van zonnebrand en bladverbranding."

Toch brengt de bio-werkwijze ook de nodige extra uitdagingen met zich mee. "Zo vormen de woelratten en muizen hier wel serieuze bedreigingen. Daar moeten we echt bovenop zitten. Dit geldt ook voor de boswants."

Zijn werk als adviseur geeft Raymond veel voldoening. "Ik zie het als een mooie uitdaging om andere telers te helpen met uitdagingen om te gaan. We moeten met minder meer gaan doen. Het rendement van onze inspanningen moet omhoog."

Voor meer informatie:

Ralf Notermans
Fruitbedrijf Notermans
Bredeweg 35
6262 NX Banholt
06 12105526
[email protected]