Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-groenten van eigen bodem bij Bio-Planet en Colruyt

Broccoli, knolselder, prei, aardappelen, witte kool, bloemkool, courgette... Al decennialang vind je bij Colruyt Laagste Prijzen en bij Bio-Planet bio-groenten uit het West-Vlaamse Alveringem. Toen de eigenaars van de bio-boerderij 'Het Zilverleen' in Alveringem op zoek waren naar een overnemer, zag Colruyt Group dat ruim twee jaar geleden als een mooie kans om de hoeve met 25 hectare bio-grond te kopen. Door de krachten te bundelen met bio-boer Niels, kan Colruy Group tal van bio-groenten aanbieden.

Belgische bio-landbouw ondersteunen
De vraag naar bio-producten blijft groeien. Voor biologische groenten heb je biologische grond nodig. Met de aankoop van de West-Vlaamse boerderij kan Colruyt Group een ruim aanbod Belgische bio-groenten blijven garanderen. De vorige eigenaars hebben de grond steeds met grote zorg bewerkt. Door hierin te investeren, kan met zekerheid gezegd worden dat deze rijke bio-bodem bestemd blijft voor de bio-teelt.

Velden vol leven
Colruyt Group kocht de hoeve met de gronden aan, maar het boeren doen ze niet zelf. Daarvoor zorgt sinds vorig jaar de zelfstandige bio-boer Niels Trybou. Als rasechte tuinbouwer groeide hij op tussen de bloemkolen en courgettes. Dit is zijn eerste ervaring met bio. "Bij bio-teelt moet je heel alert zijn en voortdurend rekening houden met het weer. Ik krijg advies van een teeltbegeleider van Inagro en van de vorige eigenaars van de boerderij."

Bio-tuinbouw voelt voor Niels natuurlijker dan conventionele tuinbouw. "De grond wordt niet uitgeput. Het zit hier altijd vol wormen, vol leven. En er vliegen van nature veel bijen rond om de planten te bevruchten. Bovendien heb ik echt de tijd om tussen de groenten op het veld te lopen en ze de nodige aandacht te geven. Regelmatig onkruid uittrekken, dat neem ik er graag bij."

Vruchtbare samenwerking
Door de samenwerking met Colruyt Group kan Niels een gezond landbouwbedrijf managen zonder zwaar te investeren in bio-grond. Welke groenten en gewassen er geteeld worden, beslissen ze samen in functie van de klanten én de bodem. Met dergelijke nieuwe samenwerkingsmodellen wil Colruyt Group de verantwoordelijkheid opnemen in het verder verduurzamen van de landbouw en de agrovoedingssector in België.

Bron: Colruy Group

Publicatiedatum: