Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wilco Heemskerk, Fresh Organic Choice:

"Niet alleen biologische kruiden zijn voor ons belangrijk maar ook het sociale aspect"

Tholen - Over het algemeen kijken de kruidentelers op de markt steeds meer naar de mogelijkheden van Zero Residu op de markt. Voor Wilco Heemskerk van Fresh Organic Choice telt er echter maar één ding en dat is 100% procent biologische kruiden, jaarrond geleverd.

“Onze sourcing en kracht is zo ingericht dat we jaarrond biologische kruiden kunnen leveren op de markt,” vertelt Wilco. “Tussen mei en september zijn dat kruiden van onze telers in Nederland en Duitsland en daarbuiten vooral uit Zuid-Europa zoals Portugal, Spanje en Italië. We hebben een breed assortiment aan biologische kruiden voor in maaltijdboxen, retail en groothandel en horeca leveranciers. Die spreiding heeft ons geholpen om door de coronacrisis heen te komen, want dat verschilde sterk per sector en per product dat wij aanbieden.”

Compleet biologisch
Ook heeft het bedrijf niet stil gezeten om toch weer het kruidenassortiment uit te breiden. "Sinds dit jaar hebben we ons hele assortiment kruiden biologisch compleet. Vanaf begin 2020 hebben we Franse Dragon in het assortiment mogen opnemen. Ook kunnen we vanaf maart tot september de volgende speciale soorten kruiden aanbieden zoals: Thai Basil, Red Basil, knoflook Bieslook. Deze speciale soorten hopen we vanaf 2021 jaarrond te kunnen leveren aan onze klanten en als laatste noviteit hebben we deze maand biologische zeekraal mogen introduceren en mogen toevoegen aan ons assortiment. Hier waren we al een tijdje mee bezig achter de schermen."

Door intensieve samenwerking met klanten en leveranciers kan Fresh Organic Choice deze noviteiten ontwikkelen en zo probeert men ruimte te creëren op de bestaande markt. "Ook qua verpakking staan we niet stil, de meeste van onze verpakkingen zijn gemaakt van PLA dus composteerbaar. De vraag naar PLA geproduceerde verpakkingen is groot bij onze klanten en zal in de toekomst alleen nog maar toenemen. Eind 2019 hebben wij in samenwerking met bio4pack (Patrick Gerritsen) een nieuwe PLA schaal mogen ontwikkelen voor een van onze maaltijdboxen klanten en geïntroduceerd. Dit werd een groot succes voor deze klant. Ook op dit gebied liggen nog volop mogelijkheden.

Zo proberen wij door goed te luisteren naar onze klanten en nauw contact te hebben met al onze leveranciers of dit nu onze telers of producenten zijn van verpakkingen of andere materialen. Zo bouwen we in samenwerking en vertrouwen met onze relaties aan een goede duurzame organisatie en omgeving met oog voor het sociale aspect."

Ethiopië
Naast de sourcing uit Nederland en Duitsland en Zuid-Europa komt een klein deel van de kruiden uit Ethiopië waar Wilco een samenwerking heeft met lokale telers ‘in de vorm van een coöperatie.’ Hier heeft hij een programma opgezet voor de biologische teelt. “Dit is soms een lastige situatie omdat de afnemers van biologische producten vaak niet zitten te wachten op kruiden die moeten worden ingevlogen. Dat heeft vooral met de CO2-Emissie te maken bij dit soort import, want de kruiden moeten immers ingevlogen worden. Toch kiezen we ervoor om dit samen met o.a. biologische peulvruchten uit Ethiopië te importeren omdat we met dit programma de telers en hun familie steunen om een eerlijk inkomen te krijgen voor hun producten. Als we dat verhaal van Social Compliance uitleggen kunnen klanten het wel begrijpen.”


Naast kruiden haalt Wilco ook sperziebonen uit Ethiopië

Zero Residu
Veel telers in de klassieke teelt van kruiden lonken naar het idee van zero residu. “Biologisch is in principe ook een vorm van zero residu. We houden met MRL analyses ook bij dat onze telers zich aan de afspraken houden voor biologische kruiden. Voor biologische kruiden kunnen we nog altijd een meerwaarde krijgen en we zien wel dat er nog volop ruimte is in Nederland en Europa om op deze markt te groeien. Er liggen nog teveel conventionele kruiden in het schap van de supermarkt.”

Wilco denkt ook al aan een eventuele uitbreiding van het assortiment. “Zo willen we voor volgend jaar weer wat meer nicheproducten op de markt zetten die voorheen nog moeilijk waren om biologisch te telen. Daarnaast gaan we dan ook weer verder met het aanbieden van onze biologische boontjes en sugarsnaps en peulen uit Ethiopië. Ook blijven wij buiten het Nederlandse seizoen biologische radijs en biologische slasoorten aanbieden. Dit doen we voor de maaltijdenboxen en biologische groentensnijderijen.

Vertical farming en telen op water voor bio nog niet interessant
Vanuit de biologische teelt zijn innovaties als vertical farming en hydrocultuur (nog) niet interessant. “De regels voor biologische kruiden, en andere biologische producten, zijn helder vanuit de Europese Unie. Het is pas biologisch als het daadwerkelijk uit de volle grond komt. Dat maakt deze nieuwe innovaties voor ons op dit moment niet interessant. Het kan misschien 100 procent natuurlijk zijn, 100 procent zero residu of iets anders, biologisch is het niet.”

In de teelt merkt Wilco vooral dat er wat meer extremen in het weer zitten die de teelt van kruiden beïnvloeden. “We hebben een droge periode in juni achter de rug waarin we veel last hadden van luis in bepaalde kruiden. Dat is normaal minder als het seizoen wisselend is. Met de neerslag eind juni en begin juli ging het weer wat de goede kant op in de biologische teelt.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 7-8, 34e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
Fresh Organic Choice
www.freshorganicchoice.nl

Wilco Heemskerk
[email protected]