Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Komkommers, snoep- en pruimcherrytomaten hardlopers"

Bio-kasgroentenmarkt trekt positieve lijn voorjaar door

Tholen - De vraag naar bio is als gevolg van corona dit jaar 'goed' te noemen. Waar de piekvraag in het voorjaar al voor positieve geluiden zorgde, is daar ook deze zomer geen verandering in gekomen.

Integendeel, het warme weer kwam de consumptie van bio-komkommers, -snoep- en pruimcherrytomaten alleen maar verder ten goede, zag Cees van Vugt van Naturelle. "Net als vorig jaar, toen de zomer ook goed was." 

Extra vraag supermarkten
Toch belooft dit jaar, uiteraard met nog een slag om de arm voor het najaar, een nog beter bio-jaar te worden, omdat ook in het begin van het seizoen als gevolg van de hamsterwoede de bio-kasgroenten niet aan te slepen waren. "Uiteraard waren er weken bij waarin wij, met ook eigen telers, weleens iets teveel product beschikbaar hadden, maar dat weegt niet op tegen de periodes met goede leveringen, zelfs tekorten, en ook extra vraag vanuit de supermarkten."

Extra aanbod, extra vraag bio-trostomaten
Na de grootste coronapiek, volgde al snel mooi weer. "De warmte heeft de vraag naar bio ook geen windeieren gelegd. Wij hebben extra en ook grotere orders gezien voor aubergines, komkommer, paprika's en tomaten. Vooral komkommers doen het dit jaar heel goed, maar ook naar snoep- en pruimcherrytomaten is de vraag hoog. Mensen bleven vaker thuis in plaats van op vakantie te gaan en ook de barbecue ging aan. Dat heeft zeker geholpen."

Ten opzichte van vorig jaar waren de arealen bij Naturelle min of meer gelijk. Wel had Cees, samen met zijn team, extra bio-trostomaten om te verkopen. "Dat is tot nu toe heel goed gelopen, want er stond tegenover het extra aanbod ook extra vraag." 

Oplawaai
De hitte heeft ook een keerzijde, namelijk dat het gewas een 'oplawaai' heeft gehad waarvan de planten nu moeten herstellen. "Wellicht betekent dat dat tegen het eind van het seizoen sommige teelten iets eerder aflopen", verwacht Cees. "Maar tot nu toe lijkt het mee te vallen en zijn de telers er met de moderne technieken vandaag de dag goed doorheen gekomen."

Spanje komt eraan
Op naar een mooi staartje aan het seizoen dus. "In september neemt als eerste vaak het aanbod komkommer af. Ook begint Spanje dan weer te komen. Nu is het daarvoor nog net iets te vroeg, maar zodra hier gaten gaan vallen, zullen de Spaanse producties zeker weer deze kant op komen."

Voor meer informatie:
Naturelle
www.natuurlijknaturelle.nl

Cees van Vugt
[email protected]