Verschillende proeven in proeftuin Inagro

Ervaringen opbouwen met soja

Al enkele jaren begeleidt Inagro pionierende landbouwers met soja. Om ervaring op te bouwen, worden er proeven aangelegd op de site in Beitem. Dit seizoen liggen er verschillende sojaproeven in de proeftuin van Inagro. Lees er alles over in deze blog:

Ook in 2020 zet Inagro in op de teelt van eiwitgewassen, waaronder kikkererwten, mungbonen, nierbonen en soja. Dit seizoen liggen er vier verschillende proeven met soja in de proeftuin: twee rassenproeven (onder gangbare en biologische omstandigheden), onkruidbeheersing en soja onder folie.

Rassenproeven
Een goede en kwalitatieve oogst begint al bij de keuze van het ras. Daarom heeft Inagro twee rassenproeven aanliggen. In de biologische proefhoeve ligt een proef met vijf rassen en een gangbare proef met 20 rassen. Hierin streven ze naar een hoge opbrengst van goede kwaliteit. Naast de opbrengst zal dus ook het eiwitgehalte van elk ras geanalyseerd worden. Momenteel is de peulvorming volop bezig en beginnen de eerste bladeren al te verkleuren bij de vroege rassen.

Folie
Het zaaien van maïs onder folie is gekend. Als alternatief pioniert Inagro met de teelt van soja onder folie. De opkomst op het veld is veel sneller dankzij de folie. Voor conclusies is het wachten op de opbrengst- en kwaliteitsgegevens.

Onkruidbestrijding
Tot slot is er nog een grotere praktijkproef voor onkruidbestrijding op Inagro. We vergelijken de erkende middelen (in vooropkomst) met mechanische onkruidheersing, naast de combinatie van beide types onkruidbestrijding. Uit deze proef is gebleken dat de combinatie een grote meerwaarde biedt om de teelt onkruidvrij te houden: vooropkomst chemisch toepassen met een mechanische correctie na de opkomst. Als eerste conclusie blijkt dat melganzevoet een probleemonkruid blijft in soja. Inagro zet dan ook in op nieuwe dossiers om middelen erkend te krijgen voor deze teelt.

Dit onderzoek kadert in het VLAIO-LA-traject 'Naar een duurzame en rendabele sojateelt in Vlaanderen' met partners ILVO, KU Leuven en Inagro.

Klik hier om de foto's te bekijken.

Bron: Inagro - Onderzoek & advies in land- & tuinbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven