Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw bij GAOS: de January King kool

"Alle drie onze kinderen hebben besloten boer te worden"

In de Flevopolder vind je boerderij GAOS van Ellen Krul en Jos Jeuken. "GAOS levert al zo'n 10 jaar prachtige biodynamische producten aan Odin. Het volledig Demeter gecertificeerde akkerbouwbedrijf focust zich naast de groenten- en fruitteelt ook op het verbouwen van gerst, haver, tarwe én tulpen. Ook zetten ze zich in voor het behoud van zaadvaste rassen door zaad- en pootgoed te telen voor het Duitse bedrijf Bingenheimer Saatgut. Daarnaast houden ze zoogkoeien, legkippen én produceren ze duurzame energie. Met een vaste club medewerkers en veel enthousiaste stagiaires wordt er geduldig, aandachtig en onbekommerd samengewerkt. Ik bel met Ellen die vol enthousiasme deelt wat er speelt op haar boerderij", aldus Sanne Verhoeven van Odin. 

Hoe is het bij jullie op het land?
Ellen: "Het is een erg droog jaar, wat niet altijd makkelijk is. Wij proberen onze gewassen niet te beregenen dus dat is af en toe wel een uitdaging. We hebben dit jaar wel de wortels beregend. Die hadden we ingezaaid op te droge ruggen."

Waarom kiezen jullie er bewust voor niet te beregen?
"Op de eerste plaats willen wij de natuur niet teveel verstoren. Daarnaast is onze polder één van de 'rijkste' gronden van Europa. Vroeger was het hier een moeras. Onze grond is 'jonge zeeklei' en is vochtiger dan bijvoorbeeld de zanderige grond zoals op jullie Odin boerderij De Beersche Hoeve. Dit maakt dat wij niet zoveel hóeven te beregenen. Alleen als er dus extreme hitte is. Daarnaast draait het ook om vakmanschap van de boer. Het gaat er om hoe je met het land om gaat. Als je met zware trekkers over het land rijdt, kan de bodemstructuur aangetast worden. Of het land diep ploegen waardoor het bodemleven minder wordt. Het land bemesten met onze stro rijke koeienmest en de bodem zoveel mogelijk bedekt houden met planten zorgt dat het organische stof gehalte hoog blijft, waardoor het land niet te droog wordt."

Deze week zitten jullie uien in ons Odin groentepakket, kun je iets meer vertellen over deze uitjes?
"Ja, het zijn plantuitjes. We telen deze uitjes voor 't eerst. Het leuke is dat we ze als kleine uitjes hebben gekocht van de biodynamische-opleiding Warmonderhof. Die hadden er heel veel over. Ze groeien heel mooi. Het voordeel van een plantui is dat ze veel sneller groeien dan een zaaiui. En ze zijn erg lekker. We telen al jaren voor Odin uien maar dat zijn zaaiuien en die zijn later en beter te bewaren. Deze plantuien hebben we erbij zodat we al eerder kunnen leveren."

En wat speelt er momenteel nog meer bij jullie?
"Ja, er gebeurt altijd van alles hier. We zijn druk met zaden oogsten die wij leveren aan Bingenheimer Saatgut. Zoals van tuinbonen, radijs en spinazie en goudsbloem. Daarnaast zitten de aardappels nog in 't land en die gaan er meestal rond deze tijd uit. Maar momenteel regent het weer veel dus wachten we nog even. Later oogsten we de pastinaak, wortel peterselie, pompoen, rodelika peen en rode kool. En! Nog iets leuks. We hebben iets nieuws: de January King kool. Prachtig groen met paars. Het is een soort savooiekool die erg populair is in Engeland en die we in de winter kunnen oogsten. Gisteren hebben we boontjes geoogst waarvan een gedeelte voor sapmakers Voelkel waar jullie ook veel mee samenwerken. Leuk hè. Tot slot hebben we gehoord dat alle drie onze kinderen hebben besloten boer te worden. Ook hoop ik dat een nieuwe stagiair uit Japan in september mag komen!"

Voor meer informatie: www.gaos.nu 

Door: Sanne Verhoeven, Odin

Publicatiedatum: