Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groningen krijgt nieuwe kleinschalige tuinderij

Het gaat goed met de kleinschalige landbouw in Groningen. In de afgelopen zeven jaar kwamen er maar liefst zeven tuinderijen bij. Deze kleinschalige initiatieven telen groenten voor lokale afzet in de vorm van zelfoogst, pakketten of losse verkoop. De Groningse tuinders zien elkaar meer als collega dan als concurrent. Het werkt versterkend om samen hetzelfde ideaal na te streven.

Binnenkort zal de provincie weer een tuinderij rijker zijn. In het dorp Kiel Windeweer (gemeente Midden-Groningen) start Tuinderij Het Groeipunt. Op het perceel waar De Bolster 25 jaar lang haar biologische zaden teelde, zal de grond weer in ere worden hersteld. Omwonenden kunnen hier volgend voorjaar terecht voor groentepakketten, bloemen en eieren.

Esther Kuipers.

Op Het Groeipunt zal worden geteeld met aandacht voor de bodem en de natuur. Door veel verschillende groentegewassen te telen kan er een ruime vruchtwisseling worden aangehouden. De bodem wordt op natuurlijke wijze gevoed met compost en dierlijke mest en de bloementuin zorgt voor het aantrekken van insecten. Een goede combinatie die bijdraagt aan bodembehoud en het herstel van de biodiversiteit.

De plaatselijke afzet zorgt voor laagdrempelig contact tussen tuinder en consument. Hierdoor is het niet noodzakelijk om de klanten middels een keurmerk van de kwaliteit te overtuigen. De kracht van korte lijnen ligt in het persoonlijk overbrengen van de visie. "Tuinderij Het Groeipunt zal om deze reden wél biologisch telen, maar geen biologisch keurmerk voeren", vertelt initiatiefneemster Esther Kuipers. 

Om Het Groeipunt een groeizame start te geven, is een crowdfundingsactie gestart. Het doel is om €20.000 op te halen waarmee alle benodigde investeringen gedaan kunnen worden. Met een vrije donatie draagt de gever bij aan de lokale transitie binnen ons huidige voedsel- en landbouwsysteem.

Voor meer informatie: [email protected] en www.tuinderijhetgroeipunt.nl  

Publicatiedatum: