Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Pieter Vandooren voelt dat de biologische markt groeit

"Er liggen nog heel wat kansen voor mini en andere speciale groenten"

Tholen – De mini courgetteafzet had eigenlijk half april moeten starten, maar Corona gooide roet in het eten. "Mini courgettes zijn echte horecaproducten en vanwege de sluiting van de horeca kwam de vraag pas heel laat op gang dit jaar. Een dag na de opening van de horeca in België was er weer vraag. Inmiddels is de situatie genormaliseerd en is de vraag gelijk aan andere jaren", vertelt teler Pieter Vandooren.

"Dit is het derde jaar dat we mini courgettes telen. Voorheen teelden we ook mini bloemkool, maar helaas is deze teelt niet rendabel voor ons. Je hebt een groot oppervlak nodig, omdat slechts 4 bloemkooltjes op 1 vierkante meter staan. De prijs lag rond de 62 cent per bloemkooltje terwijl deze twee a drie maanden in de tunnel stond, waardoor de rendabiliteit niet zo hoog was. Mini bloemkool is tevens een product waar veel vraag naar is tijdens de feestdagen. Na de feestdagen stortte de vraag altijd in", aldus Pieter.

De mini courgetteteelt is volgens Pieter een stuk minder risicovol. "Eigenlijk zijn onze mini courgettes lange courgettes, die we eerder trekken. Als er geen vraag is naar mini courgettes dan laten we ze gewoon verder groeien. We hebben zowel groene als gele en mini courgettes, maar ook bolcourgettes. Echter is er geen vraag naar mini bolcourgettes. De verhouding in afzet mini courgettes ligt op 75% groen en 25% geel. De courgettes staan in tunnels en groeien op substraat. Van de droogte van afgelopen weken hebben ze geen last gehad, maar de hitte en het omgeslagen weer van zaterdag heeft ervoor gezorgd dat er wat courgettes gebarsten zijn."

"Sinds dit jaar telen we ook fioretto bloemkooltakjes. Dat is zoals broccolini, maar dan van bloemkool. Samen met de REO Veiling en een retailer hebben we dit op kleine schaal opgezet, maar de verkoop loopt beter dan ik had verwacht. Ik denk dat er in de toekomst nog heel wat potentieel is voor mini en andere bijzondere groenten", zegt Pieter.

Courgettes zijn het enige product wat Vandooren gangbaar teelt, de buitenteelt is biologisch. "Sinds drie jaar zijn we overgestapt op biologisch en we telen bloemkool, boerenkool, zoete aardappel, prei, venkel en knolselder. Deze producten zijn zowel voor de versmarkt als voor de diepvriesindustrie (Ardo en Greenyard). Voor de afzet op de versmarkt werkt REO Veiling samen met BioVibe uit Mechelen. Dit jaar voelen we dat de biologische markt groeit. In het eerste jaar dat we waren overgestapt heerste er wat negativiteit op de markt, omdat de markt niet groeide en er veel bio-telers bijkwamen. Maar dit jaar zien we een positieve groei aan de prijzen en de vraag. Dit heeft denk ik ook te maken met het Coronavirus en het feit dat mensen betrouwbaar en gezond willen eten."

Voor meer informatie: [email protected]