Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mentale fitheidstest voor agrariërs gelanceerd

AgroZorgwijzer en het Trimbos-instituut introduceren samen de Mentale Fitheidstest. Hiermee kan een boer of tuinder eenvoudig zijn of haar mentale fitheid testen. Een manier om erachter te komen wat goed gaat én waar hij of zij nog aandacht aan kan besteden om mentaal weerbaarder te zijn.

"In de agrarische sector ervaren veel ondernemers en opvolgers de laatste jaren een hogere druk. Bijvoorbeeld door regelgeving, kwaliteitseisen en negatieve geluiden vanuit de samenleving. Daarnaast is het merkbaar dat innoverende ondernemers soms kampen met de onzekerheid die een veranderproces met zich meebrengt. Reden genoeg om stil te staan bij hoe weerbaar je bent", vertelt projectleider AgroZorgwijzer Christel van Raaij over de aanleiding om de Mentale Fitheidstest te ontwikkelen. "Wanneer je mentaal fit bent, functioneer je beter, heb je minder last van stress, is de kans op ongelukken kleiner en kun je problemen beter de baas."

Van groot belang, zeker nu
Laura Shields-Zeeman, programmahoofd Mentale gezondheid & Preventie bij het Trimbos-instituut: "Aandacht voor de mentale gezondheid van agrariërs is van groot belang. Zeker nu zij, naast de al bestaande druk die voortkomt uit bijvoorbeeld milieuregelgeving, te maken hebben met grote veranderingen door het coronavirus. We verwachten dat de komende tijd de secundaire gevolgen van de coronacrisis, zoals inkomstenverlies en onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf, ook zullen zorgen voor een toename in mentale klachten. Het is goed dat mentale gezondheid door deze test inzichtelijk en bespreekbaar wordt gemaakt en dat mensen handvatten krijgen hoe zij met hun specifieke klachten om kunnen gaan."

Proefdraaien met agrariërs
Tijdens de ontwikkeling van de test heeft een aantal agrariërs proefgedraaid. Hun ervaringen zijn meegenomen in de doorontwikkeling. Zo gaf een kalverhouder aan dat hij zelf al goed weet wat hem mentaal goed doet. "Ik ben heel dankbaar dat ik boer ben, maar ik vind het ook goed om veel buiten mijn bedrijf te doen en veel mensen te spreken. Dat zorgt ervoor dat ik goed in mijn vel zit."

Test, tips en oefeningen
Tijdens de test krijgen de agrariërs inzicht in wat invloed heeft op hun mentale fitheid. Vervolgens kunnen ze in gesprek gaan met anderen of via de tips of oefeningen werken aan hun weerbaarheid. Denk aan oefeningen om bewust te leven, te ontspannen en optimistisch te denken. "Hoe het mentaal met je gaat is vaak nog een moeilijk bespreekbaar onderwerp, laat staan dat je hier mee aan het werk gaat. Die drempel ben je niet zomaar over. Hierdoor kunnen sommige vragen, en ook tips en adviezen als ongemakkelijk ervaren worden", stelt Van Raaij. "Gelukkig hebben we kritische meedenkers getroffen in de testfase. Samen met hen zijn we tot een lichte test gekomen met daaraan uiteenlopende tips en oefeningen gekoppeld." 

21 vragen
De test is voor mensen van 16 jaar en ouder en bestaat uit 21 online vragen die beantwoord moeten worden met 'helemaal oneens' tot 'helemaal eens'. Denk aan vragen over piekeren, opkomen voor jezelf en tijd voor ontspanning. Invullen kan anoniem en kost zo'n 5 minuten.

Na de test krijgt de invuller direct de uitslag. Deze is per mail naar zichzelf te sturen. De test is niet bedoeld om psychische klachten op te sporen en aan te pakken. Agrarisch ondernemers die behoefte hebben aan meer ondersteuning kunnen via het Verwijsschema op www.agrozorgwijzer.nl passende hulp vinden.

Publicatiedatum: