Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

OTA verwelkomt 'historische regelgeving' die bescherming biedt tegen biologische fraude

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft 5 augustus een voorstel voor een nieuwe regel gepubliceerd om de biologische toeleveringsketen beter te kunnen beschermen tegen fraude.

"De biologische landbouw is één van de snelst groeiende sectoren van de voedselmarkt", zegt Greg Ibach, ondersecretaris marketing en regelgeving. "Naarmate de biologische markt is gegroeid, zijn de biologische toeleveringsketens complexer geworden. Daarom is sterker markttoezicht nodig om telers en consumenten te beschermen die voor biologische producten kiezen."

Het ministerie van Landbouw zegt dat de aangepaste regelgeving: 

  • Het aantal niet-gecertificeerde bedrijven in de biologische toeleveringsketen zal verminderen.
  • Biologische certificeringen zal standaardiseren. 
  • Het gebruik van importcertificaten voor alle geïmporteerde biologische vereist zal stellen.
  • Het minimale aantal onaangekondigde inspecties zal uitbreiden
  • De kwalificaties van inspecteurs zal uitbreiden
  • De procedures voor de preventie van fraude gaat versterken.
  • De eisen voor gegevensrapportage zal verhogen om het gemakkelijker te maken om handhavingsmiddelen te identificeren, zodat ze zich kunnen richten op locaties, activiteiten en goederen met een hoger risico.

De door het ministerie van Landbouw voorgestelde regel 'Strengthening Organic Enforcement (SOE)' erkent de belangrijke bijdrage van "particuliere initiatieven in de biologische sector voor de ontwikkeling van beste praktijken voor biologische activiteiten om biologische fraude op te sporen en te voorkomen", waarbij het project "Organic Fraud Prevention Solutions" van de Organic Trade Association van de VS een "goed voorbeeld" wordt genoemd.

"De Organic Trade Association juicht de inzet van het USDA en het National Organic Program voor de integriteit van de biologische sector toe, en we danken hen voor hun belangrijke goedkeuring van onze Organic Fraud Prevention Solutions," aldus de CEO en uitvoerend directeur van OTA, Laura Batcha. 

"Het beschermen van de integriteit van het biologische segment vereist inspanningen van alle biologische belanghebbenden, zowel publiek als privaat. Deze historische regelgeving van de USDA zal veel doen om biologische producten te beschermen tegen fraude door middel van strengere handhaving en toezicht, omdat ons programma biologische bedrijven helpt bij het opzetten van systemen op locatie om fraude te ontmoedigen en te voorkomen."

Het fraudepreventieprogramma van OTA is specifiek ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van de biologische toeleveringsketen en is gebaseerd op de verantwoordelijkheid van de koper en de verificatie van de leverancier. Vijfenvijftig biologische bedrijven hebben zich ingeschreven in de Organic Fraud Prevention Solutions en hebben de Organic Fraud Prevention Guide van OTA gebruikt om zich voor te bereiden op de training en om te helpen bij het opsporen en ontmoedigen van fraude. Een Deelnemershandboek, dat is ontwikkeld voor geïnteresseerde en al ingeschreven bedrijven,  geeft een overzicht van het programma, en de stappen die nodig zijn voor bedrijven om zich in te schrijven en te slagen.

Biologische bedrijven die zich willen beschermen tegen fraude in de biologische toeleveringsketen kunnen zich nu aanmelden voor de Fraud Prevention Solutions van de Organic Trade Association en zo deel uitmaken van deze uitgebreide inspanningen om de integriteit van de biologische sector te behouden. 

De Organic Trade Association werkt samen met diverse leden van haar werkgroep om haar commentaar op de voorgestelde regelgeving vorm te geven vóór de deadline van 5 oktober die geldt voor openbaar commentaar.

Bron: Natural Products Global 

Publicatiedatum: