Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glutenvrij eten, noodzakelijk of een hype?

Gluten, steeds meer mensen lijken er zich druk om te maken. Maar wat zijn gluten nou eigenlijk en waarom neemt de vraag naar glutenvrije producten steeds meer toe? Liesbeth Kos (foto rechts), Managing Partner bij Lisa's Choice Glutenfree B.V, licht in dit bericht toe dat er veel misverstanden bestaan over gluten en het moeten volgen van een glutenvrij dieet:

"Steeds vaker lezen en horen we over gluten, maar wat zijn het precies? Gluten is een ander woord voor eiwitten en zitten in producten van tarwe, rogge, gerst of spelt. Ook worden meelsoorten met gluten in sommige gevallen, alle uit de fabriek komende producten, als bindmiddel gebruikt, waardoor het ook niet ongewoon is dat er gluten zitten in vleeswaren, snoepjes, bouillon, sauzen, ijs en zelfs in niet eetbare producten zoals kleurpotloden."

"Het betreft maar een hele kleine groep mensen toch? 1 op de 100 mensen in Nederland is intolerant voor gluten en heeft Coeliakie; zo’n 170.000 mensen. Echter bij slechts 20% is de diagnose daadwerkelijk gesteld. Vaak denkt men dat het een allergie betreft, maar feitelijk is het een chronische darmziekte waar je zonder vermijden van gluten levenslang last van blijft houden."

"Maar granen zijn toch juist gezond? Zeker dat is helemaal waar. En er zijn dan ook genoeg granen die ook in een glutenvrij dieet prima gegeten kunnen worden, zoals maïs, rijst, boekweit, quinoa, aardappelmeel, gierst en haver. Bij de productontwikkeling van Lisa's Choice producten staat dan ook altijd 2 criteria centraal; is het lekker en vormt het een gezond alternatief?"

"Dankzij groeiende publiciteit maar zeker ook omdat iedereen wel iemand in zijn omgeving kent, zien we een groeiend bewustzijn rondom gluten ontstaan ook onder mensen die geen glutensensitiviteit of intolerantie hebben! Dat merken wij bij Lisa's Choice ook heel goed. We bestaan inmiddels 5 jaar en hebben ons product assortiment in de afgelopen jaren zien uitgroeien naar ruim 70 producten voor ieder moment van de dag. Het gegeven dat gluten belastend zijn voor je lichaam en dat een grote groep zich fitter voelt door het vermijden van gluten, is een bewustzijn dat groeiende is."

"Mogen we stellen dat dit groeiend bewustzijn leidt tot een hype? Zo zou ik het niet willen stellen. Wat we merken is dat er enerzijds een groep mensen is die echt ziek wordt van het eten van gluten en daarom gebonden is aan een glutenvrij dieet. Maar anderzijds dat het kiezen voor gezonde voeding een breedgedragen fenomeen is. En dat zien we inderdaad sterk terug in een grote groep consumenten die met meer regelmaat kiest voor biologische voeding, vleesvervangende producten, vegan alternatieven en dus steeds vaker ook voor glutenvrije producten."

Voor meer informatie: [email protected] en www.lisaschoiceglutenfree.com 

Publicatiedatum: