Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Staycation? Kom bio-bloemen plukken voor het ultieme vakantiegevoel

Een staycation is nu al de trend van deze zomer. Heel wat Belgen kiezen bewust voor een vakantie in eigen land en zijn daarbij op zoek naar een leuke activiteit. Heerlijk ontspannend is het om zelf een boeket biologische bloemen te gaan plukken. Dat kan bij tientallen biologische zelfplukboerderijen in heel Vlaanderen.

Het is een goed idee om deze zomer in eigen streek bloemen te gaan plukken. Je komt tot rust in de natuur, je steunt de lokale boer(in) én je blijft nog lang genieten van bloemenpracht in huis. Wie verras jij deze zomer met een vers geplukt boeket?

Biologisch
Biologische bloemen worden geteeld in de volle grond zonder pesticiden of kunstmest. Het zijn sterke en gezonde bloemen die tijd en ruimte krijgen om volgens het seizoen te groeien. Via vruchtwisseling, sterke rassen en het goed inzetten van de natuur, worden ziekten en plagen bestreden. Ze blijven lang goed in je vaas en ook de bijen, vlinders en vogels genieten mee. Alleen de telers die werken volgens de Europese regels voor bio (en hier jaarlijks voor worden gecontroleerd) mogen vermelden dat ze 'biologisch' werken.

De mooiste plukvelden
Seizoenbloemen bloeien wanneer het door de natuur is voorzien. Je kan de eerste paasbloemen en tulpen gaan plukken vanaf midden maart. Het seizoen eindigt begin november wanneer de eerste vorst toeslaat. En in de winter? Dan kies je voor droogboeketten van de bloemen die in de zomer overvloedig werden geteeld.

De variatie is enorm! De meeste velden bevatten gemiddeld tot 50 verschillende soorten bloemen verspreid over heel het plukseizoen zodat je wekelijks een ander boeket kan samenstellen.

Hoe werkt dat?

  • Er bestaan CSA-boerderijen (CSA staat voor Community Shared Agriculture of 'landbouw gedragen door de gemeenschap') waar je een seizoensabonnement kan kopen. In ruil daarvoor kan je het hele seizoen bloemen plukken. Valt de oogst goed mee, dan geniet je daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan draag je dat risico mee.
  • Daarnaast zijn er ook plukboerderijen waar je terecht kan voor een los boeket. Je kan er tijdens de openingsuren gewoon gaan plukken en ter plekke betalen.

Hoeveel kost het?
Op de plukboerderijen die niet werken volgens het CSA-principe kan je betalen per geplukt boeket of een abonnement nemen voor meerdere plukbeurten. Op het veld krijg je duidelijke instructies van de boer(in) en staan er meestal ook bordjes die aanduiden welke bloemen plukklaar zijn. Je betaalt in verhouding tot de soorten en de hoeveelheden die je plukt.

Bij een CSA koop je een oogstaandeel voor een heel seizoen. Het bedrag, de periode, het aantal stelen en extra activiteiten verschillen per CSA. Zo betaal je van 140 euro voor tweewekelijkse boeketten tot 340 euro voor wekelijkse boeketten van gemiddeld 20 stelen.

Om de betrokkenheid te verhogen, creëert het CSA-bedrijf ook ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, workshops, meewerkdagen en boerderijfeesten. CSA werkt op die manier actief mee aan lokale gemeenschapsvorming.

Kijk voor updates van de lijst met pluktuinen op Bio Mijn Natuur.

Publicatiedatum: